15:47 / 22.06.2019.

Autor: HRT

Zamućenost karlovačkih rijeka manja

Slavko Midzor/PIXSELL

Slavko Midzor/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatske vode davat će dnevna izvješća o bistrenju vode, a nakon normalizacije planiraju se istraživački radovi radi utvrđivanja stanja.
Zbog višednevne zamućenosti Korane i Mrežnice u Karlovcu je održana sjednica Stožera civilne zaštite Karlovačke županije. Utvrđeno je da je oko podneva došlo do bistrenja Korane i početka bistrenja Mrežnice u Dobrenićima Katićima, na gornjem toku u općini Generalski Stol te je poručeno da vodoopskrba u Karlovačkoj županiji nije upitna.

Stanovnici Karlovačke županije i turisti zabrinuti su, pitaju se za uzroke, ističe se, među ostalim, u priopćenju iz Stožera. Tvrde i kako se sigurno može govoriti i o globalnim klimatskim poremećajima.

Na Stožeru je odlučeno da se za dva metra spusti razina akumulacijskog jezera HE Lešće, i to iz preventivnih razloga. Angažirat će se profesionalni ronioci da zarone u Mrežnicu u općini Generalski Stol na potezu Katići Dobrenići, na mjestu gdje su se prošle godine pojavile hladne vrulje i gdje se sada pojavilo zamućenje.

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije nastavlja s mjerenjima kakvoće riječne vode u općini Generalski Stol, u Dugoj Resi i Karlovcu. Hrvatske vode davat će dnevna izvješća o bistrenju vode, a nakon normalizacije, planiraju se istraživački radovi radi utvrđivanja stanja.

Vodoopskrba u Karlovačkoj županiji nije upitna

Sa sjednice Stožera građanima je poručeno da vodoopskrba u Karlovačkoj županiji nije upitna, a za opskrbu pitkom vodom stanovnika dijela općine Generalski Stol spremna je cisterna. U pripremi je sanacija kamenja nabačenog na ušću Korane u Kupu.

Među ostalim, Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije inzistirat će da u djelokrugu rada povjerenstva koje je imenovala Vlada za praćenje utjecaja rada HE Lešće na nizvodni tok rijeke Dobre, bude i promatranje utjecaja na ostale rijeke, a posebno na Mrežnicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!