Zanimljiva rješenja za čišće i sigurnije gradove i mjesta

15.09.2022.

07:00

Autor: Marin Ćurić/Regionalni dnevnik/HRT

Veći gradovi imaju veće mogućnosti uvođenja ovakvih rješenja

Veći gradovi imaju veće mogućnosti uvođenja ovakvih rješenja

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Europski zeleni plan potiče koncept pametnih, sigurnih i zelenih gradova. U Osijeku je održana radionica koja želi povezati predstavnike lokalnih vlasti i tvrtki koje proizvode zanimljiva rješenja koja gradove i mjesta čine čišćima i sigurnijima. Odnose se na promet, javnu rasvjetu, automobilizam i prijenos podataka.

Sigurni pješački prijelaz. I danju i noću izrazito vidljiv, štedljiv i pouzdan. Pored njega, štedljiva LED rasvjeta koja smanjuje svjetlosno onečišćenje. Veći gradovi imaju veće mogućnosti uvođenja ovih i sličnih rješenja. 


- Izdvojio bih Grad Osijek, koji već ima neka pametna rješenja, od parkinga pa do semafora i takvih stvari. Grad Dubrovnik svakako je možda najdalje otišao. Manja mjesta su vrlo zainteresirana iz razloga, imamo i ovaj kontekst energetske krize, povećanje cijene električne energije tako da, danas su uštede vrlo velike, rekao je predstavnik hrvatskog proizvođača LED rasvjete Bojan Fišer.


Pa je time veća i motivacija pokrenuti ove projekte. Na osječku radionicu predstavnici vlasti došli su čuti o kakvim proizvodima je riječ i tko ih proizvodi. S njima i predstavnici i banaka koji pomažu sufinancirati ih. Poput punionica električnih automobila - sve češće potrebe današnjih vozača i sve češćeg prizora na hrvatskim ulicama. 


- Mi imamo samo u Hrvatskoj preko 150 punionica instaliranih. Posao ide dobro. Vjerojatno znate kako se na razini Europske unije stimulira. Donesen je onaj green deal, tako da i Europa puno ulaže u to, rekao je Damjan Čudina Pioker, predstavnik proizvođača punionica električnih automobila.


Ovime želimo potaknuti suradnju tvrtki i javnog sektora kako bi se prijelaz prema zelenom i pametnom ubrzao - kažu u Hrvatskoj gospodarskoj komori. 


- Ovaj ciklus koji pokrećemo danas u Osijeku, nastavljamo dalje. Idemo za dva tjedna u Karlovac, nakon toga smo u Zadru, zatim u Splitu, Dubrovniku. Sljedeće godine ćemo biti u Istri, isto tako i u Rijeci, rekla je Marija Šutina iz Sektora za industriju i održivi razvoj u HGK.


A zelena infrastruktura u Hrvatskoj različito je uvedena od županije do županije. No, sve viša cijena energenata prijelaz prema zelenom i održivom zasigurno će ubrzati.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!