19:31 / 08.06.2020.

Autor: Iva Magušić-Dumančić/T.V./Dnevnik/IMS/HRT

Zaoštrava se predizborna retorika

-

-

Foto: - / -

Još nas manje od mjesec dana dijeli od izlaska na birališta. Političke stranke užurbano se pripremaju za, prema svemu sudeći, najneizvjesnije izbore do sada. Svakim danom zaoštrava se i predizborna retorika.
Još nas manje od mjesec dana dijeli od izlaska na birališta. Političke stranke užurbano se pripremaju za, prema svemu sudeći, najneizvjesnije izbore do sada. Svakim danom zaoštrava se i predizborna retorika.

Stanje u pravosuđu nikad nije bilo gore - ocjenjuje šef SDP-a za što krivi vladajuću stranku.

- Štetu od korupcije imaju svi građani koji se drže reda, a korist imaju samo moćni, nedodirljivi, oni koji imaju političku zaštitu, rekao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Pa predstavljaju reformske mjere - zakon o podrijetlu imovine, jačanje položaja USKOK-a i PNUSKOK-a, povećanje odgovornosti sudaca i državnih odvjetnika te njihova sigurnosna provjera i tijekom mandata.

- Ja vjerujem da je ogromna većina sudaca poštena i to ovdje naglašavam ali kako kažu u Zagorju - čast svakome, veresija nikome, poručuje Ivo Josipović, SDP.

Iz Ivanićgrada gdje je s kolegama ministrima otvorio poduzetnički inkubator i reciklažno dvorište Tomislav Ćorić odgovara na novinarsko pitanje o posljedicama afere vjetroelektrana na HDZ tik pred izbore.

- Ja ću vam naglasiti činjenicu da se ne sjećamo kada je jedna vlada ušla u predizbornu utrku s potporom većom od 26 posto, ističe Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.

Predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro u Rijeci je predstavio nositeljicu liste u 8. izbornoj jedinici, ali se i oštro osvrnuo na optužbe da pomaže SDP-u da osvoji izbore.

- Prije par mjeseci ovdje je bio jedan veliki komunistički dernek u sklopu Rijeke kao EU prijestolnice kulture. Dernek organiziran od SDP-a potpomognut ministricom kulture. Ako netko trenutno pomaže SDP-u da dođe do redovne smjene vlasti u Hrvatskoj, onda je to hdz, tvrdi Škoro.

Na oštre riječi reagirala je ministrica kulture - koja kaže da je vlada sufinancirala projekt, ali da je sve u organizaciji grada.

- Ministarstvo kulture ne bira programe, ne organizira programe i moram priznati s obzirom na ovo što je izašlo jučer ili prekjučer u javnost da je Škoro bio predjsednik omladinske komisije, omladinske organizacije za kulturu. On vjerojatno iz tog vremena misli da se političari ili oni koji se bave politikom bave organiziranjem programa, kaže ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

I dok se jedni bave pravosuđem, drugi kulturom, Stranka s imenom i prezimenom bavi se zdravstvom i situacijom u bolnici Srebrnjak za koju krive i premijera.

- Okružio se sa političkim partnerima koji su toliko ogrezli u korupciji i kriminalu da im apsolutno ništa nije sveto, ne prezaju čak niti pred zdravljem djece kako bi ostvarili svoje prljave rabote. Pa čitava vladavina Andreja Plenkovića utemeljena je na korupciji. Isti oni prebjezi i žetončići koji su mu čuvali leđa u parlamentu sada dijele otkaze u Srebrnjaku, poručila je Dalija Orešković, Stranka s imenom i prezimenom.

Kako je zbog epidemiološke situacije otkazano glasovanje naših građana u Kanadi Most nezavisnih lista Ustavnom sudu podnijet će zahtjev za opći nadzor ustavnosti i zakonitosti.

- Neodgovorno volontarističko naguravanje izbora usred pandemije jer su vladajući procijenili da bi tako mogli ostavriti bolji rezultat ciljajući kao i uvijek na što manju izlaznost građana jer će stranačke klijentele sigurno izaći, kaže Marija Selak Raspudić, Most nezavisnih lista.

Na izbore će zajedno izaći stranaka Pametno, Fokus, Nezavisne liste Zagreb i Unije Kvarnera - koje su danas potpisale i koalicijski sporazum.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!