17:07 / 06.03.2018.

Autor: Branimir Farkaš

Zapadni Balkan između Zapada, Rusije i Turske

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tročlano Predsjedništvo BiH, predsjednica Hrvatske i predsjednik Srbije sastali su se na trilateralnom sastanku triju država u Mostaru, dok se interesi geostrateških polova zrcale kroz tri konstitutivna naroda.
Tročlano Predsjedništvo BiH, predsjednica Hrvatske i predsjednik Srbije sastali su se na trilateralnom sastanku triju država u Mostaru, dok se interesi geostrateških polova zrcale kroz tri konstitutivna naroda. Put u EU vodi preko Hrvatske - koliko su svi za njega iskreno zainteresirani?

Europska unija objavila je nedavno svoju strategiju za zapadni Balkan s nepreciznim rokovima. Unija je u problemima s jedinstvom i zajedničkim strateškim politikama poput ove. Migrantska kriza urušila je njezino jedinstvo. Proces proširenja zapeo je, s Brexitom je počeo čak suprotan proces rastakanja. Ne može se reći da se Amerika povlači, ali s Trumpovom politikom "America first" manje je zainteresirana za europske regije, bar naizgled. S druge strane, Turska širi utjecaj u BiH, Rusija pokazuje jasne apetite, o europskoj perspektivi Ukrajine npr. više nitko ne govori, pa se utjecaj istoka širi dalje prema zapadu, sljedeći je od strateške važnosti Balkan gdje postoji plodno tlo u postojećim podjelama.

Hrvatska je sudbinski i egzistencijalno zainteresirana za europsko susjedstvo na jugoistoku, osobito u BiH gdje su Hrvati konstitutivan narod. Hrvatska je uvijek bila uz Hrvate u BiH. Nažalost, pravo na dvostruko državljanstvo dovelo je do egzodusa. To treba zaustaviti, pa je ministrica vanjskih i i europskih poslova Pejčinović Burić u Mostaru govorila o važnosti obrazovnih, kulturnih, zdravstvenih institucija koje podižu kvalitetu života i jamče opstanak. Hrvatska te institucije i financira, iako ističe da su otvorene svima, ne samo Hrvatima.

Politički je najvažnije pitanje pravedne zastupljenosti i političke ravnopravnosti. Zbog izmjena izbornog zakona upravo je međunarodni visoki povjerenik (Europljanin) stavio Hrvate u neravnopravan položaj. Iako Hrvatska ovdje zdušno igra za zapad, on ponekad promaši loptu. Međunarodni povjerenik sanja građansku BiH, iako stvari tako ovdje realno ne funkcioniraju. Zapadni stav možda se ipak mijenja, jer su kod predaje dokumenata u Bruxellesu europski čelnici pozvali na promjenu izbornog zakona, ali dogovorom triju strana. To traže i Amerikanci.

Unija je na predstavljanju strategije rekla da države moraju riješiti svoje probleme prije pristupanja, a to je isticao i predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović uoči ove trilaterale. Mora se reći - zaista se razgovara u zadnje vrijeme, predsjednica ima inicijativu, Vučićev posjet Zagrebu ipak je pokrenuo stvari, ovdje djeluje zajedno s Vladom, na sastanku su i ministri vanjskih poslova. Može se razgovarati konkretnije o političkim stvarima, pa i o izbornom zakonu. Tu bi Hrvatska mogla dobiti i Vučićevu potporu, jer bosanskohercegovački Hrvati Dodikovu već imaju kad je o tome riječ.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!