18:46 / 28.11.2020.

Autor: Hina/HRT

Zapaljena prva adventska svijeća na Trgu bana Jelačića

-

-

Foto: - / -

Prvu adventsku svijeću Bandić je zapalio zajedno s dječakom Lukom.
Ususret Božiću, blagdanu Isusova rođenja, početak Došašća i ove se godine u Zagrebu obilježio tradicionalnim paljenjem prve adventske svijeće na glavnom gradskom trgu. Svečanosti paljenja svijeće prisustvovao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a prigodni obred predvodio je monsinjor Zlatko Koren, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog. 

➡️ Bandić uz obrtnike koji su ostali bez Adventa

- Zabava, kultura i gastronomija samo su neki od pojmova koji su godinama opisivali našu Adventsku bajku, no, ove godine ona će biti nešto drugačija. 2020. godina nas je sve itekako pogodila. Potres, poplava, pandemija - događaji su koji na prvu izgledaju nepremostivi. Možda nema štandova i pozornica, ali pružene ruke i otvorena srca Zagrepčana sjaje daleko jače od svih štandova, rekao je Bandić.Zagreb je u adventskom razdoblju okićen ukrasima i osvijetljen lampicama, na Trgu bana Jelačića postavljen je veliki bor, a tu je i deset bijelih kućica zagrebačkih obrtnika. Drugi novitet su Zagrebačke jaslice, točnije online izložba fotografija crkvenih božićnih jaslica nastalih od 2007. do 2020.

Dubrovački Advent otvoren kolendom Na Dubrovačkom zimskom festivalu kućica nema, ali ima glazbenog programa. Otvoren je Kolendom klape Kaše u otvorenom autobusu. Zapjevat će se kolenda i na taj način pokušavamo promovirati ovaj naš stari tradicionalni običaj, kaže ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović. Iz klape Kaše poručuju: "Pjesma je najbolji lijek, a kolenda onda još i veći ako zaželimo našim građanima posebno u ovo doba sve najbolje".

Paljenje prve svijeće bez ceremonija

Prva svijeća upaljena je na splitskom Đardinu, a sve pod sloganom „Ljubav nas spaja". I u Rijeci, ali i mnogim drugim gradovima u Hrvatskoj prva adventska svijeća zapaljena je bez ceremonije i u skladu s epidemiološkim mjerama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!