Zapeo projekt poslovnog centra na mjestu sinjske Dalmatinke

25.11.2022.

07:00

Autor: Magdalena Šipić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Bivša tvornica Dalmatinka

Bivša tvornica Dalmatinka

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Prošlo je već gotovo pet godina otkako je kompleks sinjske Dalmatinke za 24,5 milijuna kuna prodan jednoj zadarskoj tvrtki. Na mjestu bivše tvornice konca, koja je zapošljavala više od 2.500 radnika, trebao je niknuti veliki poslovni centar s 350 do 500 radnih mjesta. No veliki planovi i dalje su samo mrtvo slovo na papiru.

Sinjska Dalmatinka, nekad ponos i hraniteljica, danas je ruglo i sramota, a nerijetko i na meti vandala. Kad smo kupili sve se okrenulo protiv nas šta se tiče gradske uprave, rekao je ulagač Mladen Ninčević. Odnosno, tvrde ulagači iz Zadra i okolice Sinja, inače povratnici iz Australije, zbog bivše gradonačelnice Kristine Križanac. Ona pred kameru nije htjela, ali prozivanja odbacuje.

Gradski SDP pak poručuje: industriji usred grada mjesta više nema. Ali, prenamjenu su, podsjećaju, svojedobno tražili i radnici. No oni, zeleno svjetlo nisu dobili.

- Cijeli taj postupak koji je prethodio prenamjeni bio je dvojben, netransparentan pa i nepošten. Svakako bi moj prijedlog bio da se to riješi na način da Ninčević, iz one dobiti koju će imat od prenamjene, na neki način obešteti radnice Dalmatinke koje ipak nisu izvukle svoja potraživanja, kazao je Nikola Vučković, sinjski gradski vijećnik (SDP).

Bivši pogon sinjske Dalmatinke

Bivši pogon sinjske Dalmatinke

Foto: HRT / HTV

Gradonačelnik Miro Bulj kazao je da su se radnici mogli dijelom naplatiti da se poslušao njegov prijedlog – da grad kupi Dalmatinku.

- Međutim, kupio je, u stečaju, legalno, privatnik. Naravno da ću učiniti sve da investitor stupi unutra i da se počne zapošljavat, dodao je.

Igor Vidalina, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a u Sinju, kazao je da je sinjski HDZ uvijek podržavao i podržavat će projekte i prijedloge koji su na korist gradu i građanima.

- Ali, ne samo ova investicija, i mnoge druge investicije stoje na čekanju. Jedini razlog je gradska vlast koja nikako da utvrdi taj konačni prijedlog GUP-a, dodao je Vidalina.

Gradonačelnik Bulj kazao je kako očekuje da će se što prije donijeti taj plan.

Pogon bivše sinjske Dalmatinke

Pogon bivše sinjske Dalmatinke

Foto: HRT / HTV

Ulagač Ninčević izjavio je da će se moći razmisliti o tome u kojem pravcu se ide tek kad se dobiju svi potrebni papiri.

- Dosad smo imali puno planova koje nismo mogli odraditi radi drugih. Znači proces koji je u biti jednostavan, zakomplicira se do tog nivoa da vam se više ne da ni radit, ali to nije problem samo u Sinju. U mnogim sredinama u Hrvatskoj imamo slične probleme, tvrdi Ninčević.

U Dalmatinku su, kaže, već uložili nemali novac i projekt poslovnog centra svakako namjeravaju privesti kraju. Za to će im trebati još barem 150 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!