08:01 / 12.03.2018.

Autor: D.M./HRT/Hina

Zaplet oko suđenja Marini Lovrić Merzel - traže izuzeće Turudića

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Prošli je tjedan suđenje odgođeno iz tehničkih razloga. Danas, nakon što je Turudić po drugi put odbio nagodbu sa Žužićem - Uskok je zatražio njegovo izuzeće. Opet odgoda.
Nakon što je prošli tjedan suđenje odgođeno iz takozvanih tehničkih razloga - danas novi zaplet na suđenju bivšoj  sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel. Sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić ponovno je odbio nagodbu Uskoka s poduzetnikom Željkom Žužićem koji je kao suoptuženik Marine Lovrić Merzel priznao da joj je dao sto tisuća eura mita, iako je Vrhovni sud u prosincu zaključio da Turudić nagodbu ranije nije mogao odbiti. Nakon što je sudac po drugi put odbio nagodbu Uskok je zatražio njegovo izuzeće, a što je on sam odbacio. Početak suđenja je odgođen do daljnjeg.Kada je Turudić prvi put odbio nagodbu na uvjetnu kaznu od godine dana Uskok je podnio zahtjev za zaštitu zakonitosti, kojega je najviša sudska instanca krajem prošle godine usvojila. Tom odlukom Vrhovni sud je ustvrdio da sudovi ne bi smjeli intervenirati u sadržaj nagodbi optuženika i tužiteljstva i okolnosti slučaja, već samo kontrolirati njihovu zakonitost. Uskok je i ranije tvrdio da za odbijanje nagodbe i izdvajanje zapisnika i snimke Žužićeva ispitivanja u kojem je teretio bivšu županicu ne postoji nikakvo uporište s obzirom da je taj zapisnik dokaz na kojem je utemeljena optužnica i preduvjet za podizanje optužnice koju je već potvrdilo optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

No, odvjetnik bivše županice Čedo Prodanović tada je isticao da je Žužić primjer kako "sve što Uskok servira sudovima više ne prolazi bez upita tako da se njihova statistika od devedeset posto uspjeha u ovakvim slučajevima svodi na razumnije mjere".

Uskok Lovrić Merzel tereti da je sa svojim suoptuženicima odgovorna za niz nezakonitosti - od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na zabave. Uz tu bivšu lokalnu moćnicu, koja je nakon uhićenja provela više od pet mjeseci u istražnom zatvoru, te Žužića optuženi su i ostali akteri te korupcijske priče - predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, njezin nećak Dalibor Rožanković i voditelj u Hrvatskim šumama Zvonko Rožić.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!