Zaplijenjen još jedan kontejner sa cigaretama ranije otkrivene skupine krijumčara

04.02.2022.

17:14

Autor: HRT/Hina

Kontejner s krijumčarenim cigaretama dopremljen iz Dubaija

Kontejner s krijumčarenim cigaretama dopremljen iz Dubaija

Foto: Izvor: / MUP

Ravnateljstvo policije izvijestilo je da je jučer u luci Ploče zaplijenjen brodski kontejner sa 789.840 kutija cigareta čiji prijevoz je organizirala ranije prijavljena šesteročlana skupina krijumčara cigareta iz Dubaija.

Krijumčarene cigarete, bez propisanih nadzornih markica, bile su skrivene iza staklenih čaša poduzeća iz Dubaija namijenjenih poduzeću iz Bratislave te da je akcija provedena u suradnji s Uskokom i Carinskom službom Ministarstva financija. Policija je Uskoku podnijela posebno izvješće kao nadopunu kaznen prijave protiv ranije prijavljene šestorice osumnjičenika, dok će oduzete cigarete biti pohranjene do uništavanja.

Uskok i Ravnateljstvo policije su ranije izvijestili da je 27. siječnja pokrenuta istraga protiv šesteročlane krijumčarske skupine koju sumnjiče da su dogovorili ilegalni uvoz milijuna kutija cigareta iz Dubaija do luke Ploče i prodajom na europskom tržištu zaradili najmanje 28,5 milijuna kuna.

Ravnateljstvo policije je izvijestilo, ne navodeći inicijale, da je skupinu predvodio Zvezdan Dane Grmuša (41) koji ima hrvatsko i srpsko državljanstvo, dok su ostali osumnjičenici srpski i mađarski državljanin Rajmond Marković (44), ukrajinski državljanin Gjorgj Hollander (34) te strani državljani Miran Gilica (51), Fredi Kukovec (51) i Mirko Pavlović (40).

Osim za zločinačko udruživanje osumnjičeni su za nedozvoljenu trgovinu i davanje mita.

Policija je priopćila da je Grmuša organizirao zločinačko udruženje, a Marković ga vodio te su zajedno s Hollanderom neovlašteno kupili, prodali i prenijeli robu čiji je promet ograničen, dok je službena osoba simulirano primila potkupninu. Ostali osumnjičeni su u sastavu zločinačkog udruženja su bili zaduženi za prepakiravanje i prijevoz cigareta.

U akciji su uhićeni Grmuša i Marković koji su završili u policijskom pritvoru, a sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda je, na Uskokov zahtjev, odredio šestorki istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, ali i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Osim Grmuše I Markovića, ostali članovi skupine su nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Istražitelji navode da su članovi zločinačkog udruženja nastojali osigurati neometani transfer brodskim putem krijumčarenih cigareta iz luke Ploče, nakon čega su cigarete prevezli do Zagreba, gdje bi prateća dokumentacija glasila na drugu vrstu robe, s time da bi u kontejneru u prva dva reda bila postavljena deklarirana roba, dok su se u preostalom prostoru kontejnera nalazile cigarete.

Radi osiguravanja tzv. zelene rute, nastojali su prodrijeti i u carinsku službu "koristeći se korupcijom", priopćila je ranije policija. Uskok je izvijestio da je skupina, koju je okupio Grmuša, u Hrvatskoj, UAE, Mađarskoj, Poljskoj i drugim državama članicama EU, djelovala od 18. ožujka 2021. do 25. siječnja 2022. godine.

Sumnjaju da su okrivljenici organizirali otpremu sedam kontejnera s najmanje 5.798.400 kutija cigareta bez duhanskih markica, dok su preko granice u Hrvatsku dopremili najmanje tri kontejnera s 2.539.200 kutija cigareta koje su potom prevozili i prodavali u Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj i drugim državama članicama EU te pritom zaradili najmanje 28,5 milijuna kuna koje su međusobno podijelili. Na isti su način navodno planirali i krijumčarenje kokaina, no do realizacije tog plana nije došlo jer su u daljnjoj ilegalnoj distribuciji i prodaji krijumčarenih cigareta spriječeni 25. siječnja intervencijom hrvatskih policajaca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!