10:06 / 27.03.2019.

Autor: HRT

Zaposlenica HZMO-a mijenjala podatke o radnom stažu

-

-

Foto: - / -

Temeljem tako izmijenjenih podataka, osobama su izdavana rješenja kojima im je, na štetu proračuna RH neosnovano uvećana mirovina.
Policija je dovršilila kriminalističko istraživanje nad šest osoba (rođenih 1958., 1957., 1948., 1964., 1949. i 1950. godine) zbog sumnje da su počinili kaznena djela „Primanje mita“, „Zlouporabe položaja i ovlasti“, „Teška kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka“, „Krivotvorenje službene ili poslovne isprave“, „Primanje mita“ pomaganjem i „Davanje mita“ i „Primanje mita“ pomaganjem.

Sumnja se da je 61-godišnjakinja, kao šefica u javnoj ustanovi, od 2010. do 2014. godine, koristeći lozinke svojih podređenih zaposlenika u bazi podataka javne ustanove mijenjala podatke o radnom stažu i visini mjesečnih primanja osoba koje su podnijele zahtjeve za mirovinu. To je činila za naknadu u iznosu od 1000 do 2000 eura, a koje je primala posredstvom 62-godišnjakinje, zaposlenice kadrovske službe poduzeća iz Zagreba (dioničkog društva). Temeljem tako izmijenjenih podataka, osobama su izdavana rješenja kojima im je, na štetu proračuna RH neosnovano uvećana mirovina.

Protiv osumnjičene 61-godišnjakinje je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeta kaznena prijava zbog osnova sumnje da je počinila dva kaznena djela „Primanje mita“, 12 kaznenih djela „Zlouporaba položaja i ovlasti“, 16 kaznenih djela „Teška kaznena djela protiv računalnih sustava, programa i podataka“, a protiv 62-godišnjakinje kaznena prijava zbog sumnje da je počinila kazneno djelo „Krivotvorenje službene ili poslove isprave“, dva kaznena djela „Primanje mita“ pomaganjem. Također, protiv 70-godišnjaka, 69-godišnjaka i 71-godišnjaka radi kaznenog djela „Davanje mita“ i 55-godišnjaka za kazneno djelo „Primanje mita“ pomaganjem.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!