Zaposlenici i studenti Filozofskog okupili se u znak podrške dekanici

09.07.2020.

11:41

Autor: Dnevnik 1/B.A./HRT

default error photo
Rektor Damir Boras jučer je suspendirao dekanicu zbog presude Županijskog suda kojom je pravomoćno osuđena za mobing nad prorektorom Antom Čovićem.
Ispred Filozofskog fakulteta u Zagrebu okupili su se zaposlenici i studenti u znak podrške upravi i suspendiranoj dekanici Vesni Vlahović Štetić.

Podsjetimo, zagrebački rektor Damir Boras jučer je suspendirao dekanicu zbog presude Županijskog suda kojom je pravomoćno osuđena za mobing nad prorektorom Antom Čovićem. Okupljeni tvrde kako je nemoguće da dekanica provodi mobing nad hijerarhijski nadređenim prorektorom te da je riječ o pokušaju preuzimanja kontrole nad Filozofskim fakultetom nakon što je odbijen prijedlog fakulteta da novi dekan bude Neven Jovanović.- Mi smo bili zadovoljni, drugi nisu bili zadovoljni i drugi žele prikazati sve što je Filozofski fakultet u 3 godine radio kao sustavno kršenje zakona, normi, pa čak i akademske demokracije. Tu smo danas da pokažemo da to nije istina, rekao je dr. sc. Neven Jovanović, profesor na Filozofskom fakultetu.

- Čini mi se da je ovo samo nastavak dugogodišnjeg nastojanja rektora Borasa da upravlja Filozofskim fakultetom mimo volje fakultetskog vijeća, rekla je doktorandica Mirela Dakić.

Profesor FF-a Neven Jovanović podsjetio je da je Vesnu Vlahović-Štetić prije tri godine Vijeće Filozofskog fakulteta izabralo nezadovoljno onim koji je dotad Fakultet vodio, nezadovoljno i smjerom u kojem je Fakultet vodio prema bogosloviji, prema spajanju s Katoličkim bogoslovnim fakultetom, i nezadovoljno bahatim načinom na koji ga je vodio.

Vlahović-Štetić na čelo Fakulteta došla je 1. listopada 2017., preuzevši dužnost od obnašatelja dužnosti Željka Holjevca.

- Dekanicu koju je jučer suspendirana, izabralo je Vijeće Filozofskog fakulteta da bi ona Fakultet uredila i sredila, da bi ga konačno povela u smjeru poštenja i znanstvene istine. Ne u smjeru klijentelizma, trgovine i dogme. Htjeli smo da se prekine linija pada u blato i pada u dogmu, rekao je Jovanović.

Istaknuo je da su dekanica i njezina uprava svoj posao radili pošteno i časno.
Oni su, rekao je, za dobrobit cijeloga Fakulteta donijeli mnoge teške odluke, oduzeli mnoge isposlovane povlastice i ograničili razne samovolje.

Istaknuo je također da su dekanica Vlahović-Štetić i njezina uprava tijekom cijeloga trogodišnjega rada imali podršku većine u Fakultetskom vijeću koje ne čine dekani, nego radnici i studenti.

Jovanović: Želi se pokazati da su neznanje i nesposobnost poželjne vrijednosti ove države

Većina onih koji na Fakultetu rade i studiraju, naglašava, čvrsto su i odlučno htjeli drukčiji, pošteniji, uređeniji fakultet, i za taj smo se cilj bili spremni odreći i vlastitih povlastica i vlastite komocije.

Sve se to, ocjenjuje, "opasno u sustavu kakav su izgradili i kakav žele Damir Boras i njegovi moćni pomoćnici".

Goldstein: Puno je neobičnosti u presudi

Profesor Filozofskog fakulteta Ivo Goldstein je poteze rektora Borasa ocijenio "nepriličnim i sramotnim".

Početkom skandala Goldstein smatra odluku Senata Sveučilišta o odbijanju suglasnosti kandidatu Fakulteta za dekana Nevenu Jovanoviću, iako je on tajnim glasanjem na Fakultetskom vijeću dobio više od 90 posto glasova.


- U međuvremenu je došla i ova presuda za mobing, koju je pokrenuo prorektor Čović. Puno je neobčnosti u toj presudi. Prorektor je za mobing tužio dekanicu Fakulteta, koja je u hijerarhiji ispod njega, rekao je Goldstein.

Sudsku odluku Goldstein smatra još jednim dokazom da je potrebna reforma sudstva.

- Kako možete uopće termin mobing primjenjivati u slučaju postupka kada je prorektoru Čoviću po proceduri, koja je na Fakultetu obavljena i mimo sadašnje dekanice Vesne Vlahović-Štetić, oduzeto zvanje redovnog profesora jer se ustanovilo da u tim postupcima njegovih izbora u zvanje nije bio korektan i nije korektno prezentirao svoje radove, govori.

To je sada neposredan povod ovome da se instalira profesor Veterinarskog fakulteta Miljenko Šimpraga, rekao je Goldstein pozivajući  ga da "još jednom razmisli hoće li u svojstvu nametnutog, oktroiranog dekana doći na Fakultet".

Studenti i profesori okupljeni na ulazu u zgradu Filozofskog fakulteta uzvikivali su "Živio Filozofski" i "Filozofski je naš", a ispod stepenica fakulteta prostrli su veliki transparent "Sveučilište mora bolje".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!