'Zapošljavati stručnjake, a ne susjedu koja treba posao'

12.10.2018.

10:13

Autor: HRT

default error photo
Hoće li napokon najbolji dobivati nagrade, a najgori kazne u Studiju 4 govorila je prof. Gordana Marčetić s Pravnog fakulteta Zagreb.
Za gotovo 30 tisuća državnih službenika visina plaće neće više ovisiti o radnom stažu o učinku, a zbog nerada neki će dobivati i otkaze. Novi zakon stupa na snagu od 1. siječnja. Hoće li napokon najbolji dobivati nagrade, a najgori kazne u Studiju 4 govorila je prof. Gordana Marčetić s Pravnog fakulteta Zagreb.

Reforma donosi promjene - jednaku osnovicu plaće za sve, radna mjesta raspoređena u 13 platnih razreda, a unutar platnih razreda 12 platnih stupnjeva za početne koeficijente. Također, ukida se 0.5% stimulacije na radni staž, ali se neće ići na uštrb radnika udarnika. Nakon primjene novog zakona Gordana Marčetić očekuje tektonske pomake, jer će se promijeniti sustav. Hoće li promjene bit pozitivne - dosta je upitno, smatra. "Vjerojatno će neki dobiti manju plaću zbog ukidanja stimulacije, sve ovisi o tome u koji će ih platni razred staviti. Vezano za povećanje plaće ovisno o iskustvu to je dosad bilo pravilo", kazala je.

"Ključno pitanje je - pitanje tko će određivati i procjenjivati nečiji rad jer je prema novom zakonu za napredovanje ključna ocjena. Pitanje je subjektivnosti, kompetencije i neovisnosti ocjenjivača. Osim toga ne postoje kriteriji na koji će se način to raditi", napomenula je. Dodala je kako su do sad ljude ocjenjivali šefovi koje je postavljala politika, a kriteriji su bili lojalnost i srodstvo. Upitnim smatra i činjenicu da će službenke sada procjenjivati građani koji nisu upoznati sa stručnošću službenika.

"Svugdje se u svijetu pokušavaju smanjiti troškovi za javnu upravu. Međutim, nigdje se to nije uspjelo. Uprava svugdje ima sve više zadataka. Teško funkcionira menadžerski pincip - 'Napravi više za manje, puno radi, a ja ću te manje platiti'.  Možemo raditi uštede tako da ne zapošljavamo ljude koje ne trebamo zaposliti", zaključila je - "Treba zapošljavati ljude po stručnim kriterijima, a ne susjedu zato što nema posao". Problem je i što hrvatsko gospodarstvo nije dovoljno jako da može financirati jaku upravu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!