12:06 / 31.03.2022.

Autor: M.M./Hina/HRT

Zaradili 300.000 kuna koristeći podatke 700 korisnika telekomunikacijske tvrtke

Zaradili 300.000 kuna koristeći podatke 700 korisnika telekomunikacijske tvrtke

Zaradili 300.000 kuna koristeći podatke 700 korisnika telekomunikacijske tvrtke

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Splitska policija potvrdila je da je osam osoba, od kojih je sedam uhićeno dok za jednim tragaju, osumnjičila za računalne prijevare kojima su 'zaradili' najmanje 300 tisuća kuna koristeći podatke 700 korisnika telekomunikacijske tvrtke.

Riječ je o hrvatskim državljanima u dobi od 20 do 37 godina koji su izveli računalne prijevare u razdoblju od ožujka 2020. do ožujka ove godine.

Policija sumnja da su prikupljali osobne podatke krađom izdanih računa za telekomunikacijske usluge, a potom i pregledom otvorenih internetskih izvora i baza podataka. Nakon toga nazvali bi telekom i lažno se operateru predstavili kao korisnik čije su podatke ukrali, uvjerili operatera da su oni zaista korisnici računa i tražili novu lozinku za korisnički račun, pravdajući se da ne mogu pristupiti na 'staru' e-mail adresu.

Sve naprijed navedeno bilo je u cilju neovlaštenog pristupanja korisničkom računu neke treće osobe. Nakon neovlaštenog pristupanja korisničkom računu, obavljali su razne vrste postupaka i transakcija koje bi se naplaćivale na računu oštećenog korisnika, priopćila je policija.

Tako su registrirali kupljene SIM kartice na račun korisnika, uplaćivali novac na račune internetskih kladionica, a svi otvoreni računi glasili su na imena korisnika usluga oštećenog telekoma.

Osim toga kupovali su bonove za prepaid usluge koje su koristili na prethodno kupljenim SIM karticama i potom ih povoljno prodavali na internetskim oglašivačima za manji iznos od onog uplaćenog na kartici.

Novac uplaćen na internetskim kladionicama koristili su za klađenja, transferirali na druge račune te su izvršavali gotovinske isplate.

Nakon dovršenog opsežnog kriminalističkog istraživanja i prikupljenih dokaza sedam osumnjičenih je uhićeno i predano pritvorskom nadzorniku dok se za osmim traga.

U policiji kažu da su tijekom akcije pretražili stanove i druge prostore koje koriste osumnjičenici i pritom oduzeli računala, mobitele, SIM kartice i dokumentaciju.

Akciju je, kako se doznaje, provela Kriminalističko-obavještajna služba (KOS) splitske policije. Uhićene očekuje i ispitivanje na državnom odvjetništvu koje za njih može zatražiti istražni zatvor o čemu odlučuje sudac istrage.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!