12:43 / 20.03.2020.

Autor: B.V.M./HRT/Hina

Zaraza koronavirusom i na otoku Hvaru

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Osoba koja je došla iz Austrije odmah je upućena u samoizolaciju, koristila je mjere samozaštite, osoba je došla u svoju kuću, odmah se krenulo u izvide, rekla je Željka Karin.
Prvi put zaraza virusom potvrđena je i na jednom otoku. Na Hvaru je zaražen muškarac koji se nedavno vratio iz Austrije. Predstojnik Klinike Boris Lukšić je rekao da je muška osoba srednje životne dobi, ima povišenu tjelesnu, no opće zdravstveno stanje mu je dobro.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježen je i treći slučaj koronavirusa, riječ je o muškarcu s Hvara koji je hospitaliziran na Klinici za infektologiju splitskog KBC-a, a za još jednu osobu koja je zadržana u bolnici još se čekaju rezultati nalaza, potvrdio je u petak Županijski stožer Civilne zaštite.

Bračni par stabilno

- Bračni par kojeg smo zaprimili u kliniku ranije je stabilno. Jučer smo uzeli i 17 briseva koji su u obradi i čije rezultate još očekujemo, ustvrdio je Lukšić.

- Koronavirus: Najnovije informacije

Mi se odlično opremili i organizirali. U nedjelju ćemo imati sastanak ove naše južnohrvatske koordinacije ravnatelja bolnica i Domova zdravlja da se dogovorimo kako i što raditi, rekao je ravnatelj BC-a Split, prof. prim. dr. sc. Julije Meštrović.

- Preselili smo uglavnom sve bolesnike s Križina na Firule. Danas ćemo to dovršiti i respiracijski centar će u potpunosti biti spreman, i može početi raditi na Križinama. Sva djeca već od sutra će ss upalama gornjih dišnih puteva moći ići na Križine. Tamo će raditi pedijatrijska ambulanta, istaknuo je Meštrović.


- Osoba koja je došla iz Austrije odmah je upućena u samoizolaciju, koristila je mjere samozaštite, osoba je došla u svoju kuću, odmah se krenulo u izvide i kontakte kontakata. To su bili kućni kontakti i djevojka oboljelog i po pojavi prvih simptoma odmah je upućen u Kliniku za infektivne bolesti i prevezen je kolima hitne pomoći, rekla je Željka Karin, ravnateljica HZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije.


Načelnik Stožera Luka Brčić je rekao da su u karanteni na Duilovu 53 osobe, od kojih je 31 državljanin Hrvatske te je dodao da je jedna osoba nakon isteka vremenskog roka boravka u karanteni jutros napustila Duilovo. Dodao je i da se u samoizolaciji nalazi 350 osoba i svi se osjećaju dobro.

Do danas je iz samoizolacije izašlo 250 ljudi, rekao je to župan Blaženko Boban, koji je još jednom poručio da se potrebno pridržavati svih uputa koje su na snazi.

U utorak prestanak karantene za putnike s Marka Pola

Podsjetio da u utorak iz karantene izlaze i svi putnici sa Marka Pola koji su u Split stigli iz Ancone.

Ravnatelj županijskog Crvenog križa Željko Grubišić pozvao je sve koji žele pomoći u narednim tjednima da se jave na brojeve lokalnim Crvenim križevima i dodao da će svi zainteresirani najprije proći određenu edukaciju. Poručio je i da će starijim osobama osigurati mogućnost nabave osnovnih životnih artikala i lijekova.

Kapetan Lučke kapetanije Split Željko Kuštera izvijestio je o brodu koji je u Brodotrogiru imao najavljen škver, a sada je, sukladno odlukama, u samoizolaciji na sidru. Rekao je i da je na brodu 20 članova hrvatske posade i 28 filipinskih državljana, te po jedan Ukrajinac i Portugalac.
- Svi oni imaju uvjete za samoizolaciju, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!