16:14 / 28.02.2020.

Autor: B.A./HRT

Zaražena osoba iz Zagreba dvaput bila negativna na test

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"Očekivali smo da bi mogla biti pozitivna, zato je i bio veći broj testiranja, iako su simptomi bili jako blagi, gotovo ih sad više i nema"
Treća osoba u Zagrebu koja je zaražena koronavirusom dvaput je bila negativna na test, a treći test bio je pozitivan, potvrdila je danas Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević".

- Koronavirus u Hrvatskoj i svijetu - najnovije informacije

- Testirana je još dodatno s obzirom na to da se radi o visokorizičnom kontaktu. Očekivali smo da bi mogla biti pozitivna, zato je bio i veći broj testiranja, iako su simptomi bili jako blagi, gotovo ih sad više i nema. To je normalan način ponašanja u dijagnostici virusnih bolesti i to nije ništa neuobičajeno, rekla je Markotić na konferenciji Stožera civilne zaštite.

Dodala je da je ta osoba bila u izolaciji i da je testirana svaki dan, a nakon trećeg testa odlučili su da će je još nekoliko dana zadržati dok ne dobiju kompletno negativan test.

- To je drugačije od onoga kad imamo ljude s jednim kratkim kontaktom u zaraženom području, s vrlo blagim simptomima, ali gdje oni ne znaju da su bili u kontaktu s oboljelim. To je nešto drugo. Taj njihov negativan nalaz nema potrebe ponavljati. Ali kod visokorizičnih osoba, pogotovo ako imaju blage simptome, to znači da se virus nije uspio razviti, razmahati, i tu nalazi mogu biti negativni. Zato smo i držali to dulje vrijeme i zato se ipak uzimao još jedan test, rekla je Markotić.

Markotić je rekla da će pred ponoć imati drugu turu nalaza. U karanteni kod njih je jedna osoba, a u izolaciji onoliko koliko ih je pozitivno, to jest pet (od toga troje kod njih, a dvoje u Rijeci).

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je 156 ukupno testiranih, šest nalaza još je u izradi, a novih pozitivnih u ovom trenutku nema. Zahvalio je na primjerenom izvješćivanju.

- Kao društvo smo pokazali visoku dozu odgovornosti, moram pohvaliti mnoge subjekte, i gospodarske i druge, rekao je Beroš.

Stožer civilne zaštite danas je priopćio da su novi oboljeli osobe iz obiteljskog kruga već poznatih pacijenata te da se otprije nalaze pod zdravstvenim nadzorom i skrbi u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu te u KBC Rijeka.

- Rizik oboljenja drugih osoba smanjen je pravovremenom hospitalizacijom novo potvrđenih oboljelih osoba koje su bile u obiteljskom kontaktu s prvim potvrđenim pacijentima. To ukazuje da Hrvatska ima vrlo dobru epidemiološku situaciju te da dosad poduzete mjere trebamo provoditi i dalje, stoji u priopćenju.

- S obzirom na epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj  generalnih zabrana javnih okupljanja i dalje nema. No, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske apelira na sve osobe koje su boravile na područjima koja su zahvaćena novim koronavirusom (Kina, Japan, Hong Kong, Singapur, Južna Koreja, Iran, talijanske pokrajine Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Piedmont) da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na ta javna okupljanja, navodi Stožer.

Stožer je priopćio da je zdravstveno stanje pripadnika Hrvatske vojske i policije u misijama i operacijama u inozemstvu dobro i da nema zabilježenih slučajeva zaraze novim koronavirusom.

- Epidemiološka služba pripremila je uputu za vozače koji se nalaze u dnevnim migracijama s epidemiološki ugroženih područja. Radi njihove samozaštite bit će nužno korištenje zaštitne opreme. S tim u vezi, definiran je poseban režim prema navedenima koji će primjenjivati granična policija i Državni inspektorat, navodi Stožer.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!