16:33 / 07.03.2020.

Autor: B.A./HRT

Zaraženi slovenski liječnik imao kontakt i s hrvatskim pacijentima

Krunoslav Capak, HZJZ

Krunoslav Capak, HZJZ

Foto: - / -

U RH imamo 12 oboljelih, od kojih je troje u Zagrebu, pet u Rijeci i četiri u Varaždinu, rekao je ministar Božinović.
Dvanaesta osoba u Hrvatskoj zaražena koronavirusom bliski je obiteljski kontakt drugog bolesnika s virusom u Varaždinu, rekao je danas ministar unutarnjih poslova i predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović na konferenciji za medije.

- U Republici Hrvatskoj imamo 12 oboljelih, od kojih je troje u Zagrebu, pet u Rijeci i četiri u Varaždinu, rekao je Božinović.

Dvanaest zaraženih u RH - najnovije informacije

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je da je zaraženi liječnik iz Slovenije, koji je razvio bolest nakon povratka s godišnjeg odmora u Italiji, imao kontakt s brojinim pacijentima, među kojima su i neki hrvatski državljani.

- Epidemiološka služba Karlovačke županije odmah je poduzela sve mjere koje treba, rekao je Capak, napomenuvši da je strahovito važno da se zdravstveni djelatnici paze.

- Pretpostavljamo da on tu situaciju nije mogao kontrolirati, nije ni znao da mu se to može dogoditi, ali mu se dogodilo. Ovo što sam sad izrekao pokazuje da se to može dogoditi i nama, rekao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da su mjere u Hrvatskoj poduzete na vrijeme te bi, da su i drugi poduzeli slične mjere, mogućnost ovakvih pojava bila limitirana.

Beroš je rekao da je u ovom trenutku epidemiološka situacija zadovoljavajuća.

- Imamo ukupno 317 testiranih dosad, s tim da je još pet nalaza u izradi, čekamo rezultate. Imamo 4154 osobe koje su pod određenim epidemiološkim mjerama i nad kojima se provode određene kontrole i prati se njihovo stanje, rekao je Beroš.

Beroš je rekao i da ima dobre, znanstveno utemeljene vijesti - da je izvjesno da je broj kompletno oporavljenih na svjetskom nivou iz dana u dan sve veći.

- To su podaci koji ohrabruju i upravo su sukladni s našom epidemiološkom situacijom jer su svi naši bolesnici u ovom trenutku dobro, neki imaju manje simptome, međutim, većina je skoro s vrlo blagim simptomima, rekao je Beroš.

Dodao je da je prema novim znanstvenim spoznajama smrtnost manja od 2 posto, koliko se govorilo na početku, te da podaci iz Južne Koreje ukazuju na to da je smrtnost čak i ispod 1 posto.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", rekla je da su bolesnici i dalje stabilni te istaknula važnost prevencije, pogotovo kod rizičnih skupina kao što su bolesnici s kroničnim bolestima.

- Iznimno je važno da te rizične skupine izbjegavaju odlazak na područja gdje je puno oboljelih, da izbjegavaju veće skupove te da se iznimno paze i čuvaju od bilo kakvih potencijalno rizičnih kontakata, rekla je Markotić.

Objavila je da je do danas u svijetu potvrđeno 102.969 slučajeva zaraze, od čega je 21.588 izvan Kine. Dosad se oporavilo 56.875 osoba. Italija do danas bilježi 4636 oboljelih, što je više za čak 779 u odnosu na jučer, te 197 umrlih, više za 49 u odnosu na jučer. Francuska bilježi 423 oboljela, Njemačka 639, Španjolska 374...

Na pitanje novinara o informacijama da određene osobe stavljene u samoizolaciju u Varaždinu istu ne poštuju Beroš je rekao da takve informacije nemaju te je pozvao one koji time raspolažu da ih obavijeste.

Na pitanje o osobi na japanskom kruzeru Markotić je rekla da je gospodin u petak izašao iz karantene.

- Osjeća se dobro i sretan je otišao kući, rekla je Markotić.

Božinović je rekao da je stožer cijeli dan u kontaktu sa županijskim stožerima te da sve službe uključene u rad na suzbijanju virusa rade intenzivno. Zahvalio im se na predanom i odgovornom radu te apelirao na građane da odgode putovanja u zaražena područja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!