18:45 / 26.06.2020.

Autor: Lana Gašparac/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Zaraženo troje vrtićke djece

-

-

Foto: - / -

Od početka pandemije u našoj je zemlji zabilježeno stotinjak slučajava zaraze koronavirusom među djecom, no težih slučajeva, kažu u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti, nije bilo.
Koronavirus se proširio i u vrtićima. Jučer i danas potvrđena su tri slučaja - dva u Đakovu i jedan u Zagrebu. Mjerodavni poručuju da nema razloga za paniku jer iskustvo pokazuje da su djeca otpornija i da se brže oporavljaju. Ipak - još se istražuje u kojoj mjeri mogu prenositi zarazu.

Od početka pandemije u našoj je zemlji zabilježeno stotinjak slučajava zaraze koronavirusom među djecom, no težih slučajeva, kažu u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti, nije bilo.

- Svi su imali vrlo blagu kliničku sliku koja se manifestirala upalom gornjeg respiratornog sustava ili su bili asimptomatski i hospitaliziranih je bilo izuzetno malo. Djeca imaju manje receptora u donjim dišnim putevima, kojeg sars covid 2 koristi za ulazak u stanicu pa da zato možda oboljevaju manje, poručila je pedijatrijska infektologinja Lorna Stemberger Marić, dr. med.

Da su djeca otpornija, ističe i doktorica Armano, koja se brine za oko 1500 djece u zapadnom dijelu Zagreba. Smatra da u vrtiću ne bi trebalo biti opasnosti ako se pazi da djeca što više budu na otvorenom.

- Što je sad na svu sreću moguće, jer je ljeto, jer djeca ne samo da se mogu igrati vani, nego mogu i jesti vani. Ako djeca međusobno prenesu neki asimptomatski oblik ili neki blagi respiratorni neće se ništa desiti, ali ako to oni prenesu kronično bolesnom čovjeku, baki, djedu, onda mogu biti u toj mjeri opasni, naglasila je pedijatrica Giovana Armano, dr. med.

Ipak, u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo smatraju da broj  zaražene djece nije alarmantan.

- U 2 naša grada imamo 3 djece i priča nije spektakularna, priča odgovara činjenici da smo usred epidemije virusne koja se prenosi kapljičnim putem, dodala je Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš.

No da bi boravak u vrtiću bio što sigurniji, Grad Zagreb uveo je i dodatnu mjeru: svi odgojitelji, ali i roditelji moraju nositi masku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!