10:44 / 22.06.2021.

Autor: V.G./HRT

Uzeo im dokumente: Zarobio Nepalce na Visu i držao ih kao robove

Zarobio Nepalce na Visu

Zarobio Nepalce na Visu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske u suradnji sa policijskim službenicima Policijske postaje Vodice dovršili su kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela „Trgovanje ljudima.

Naime, kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 58-godišnjk na štetu četvorice državljana Nepala ostvario obilježja kaznenog djela Trgovanje ljudima na način da je u vremenskom periodu od mjeseca prosinca 2020. do 20. lipnja 2021. prijevarom i obmanom, iskoristio njihov nezakonit boravak i nereguliran radni status, kao i njihovu lošu financijsku situaciju, kako bi ih vrbovao za zapošljavanje, nakon čega ih je odveo na otok Visi i iskorištavao ih za prisilni rad, bez isplate novčane naknade, u neprikladnim radnim uvjetima u kojima nije čuvano njihovo zdravlje, sigurnost i dostojanstvo.

Ograničavao im je slobodu kretanja oduzimanjem dokumenata, držeći ih u zabludi da će se moći slobodno kretati nakon ishodovanja radne dozvole i reguliranja njihovog boravka u Hrvatskoj, iako je znao da istu ne mogu dobiti, izvijestila je PU splitsko-dalmatinska.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja zbog postojanja osnovane sumnje počinjenje gore navedenog kaznenog djela, 58-godišnjak je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!