20:55 / 18.04.2018.

Autor: D.Š./B.S.LJ./HRT

Zasad bez rekonstrukcije Vlade

-

-

Foto: - / -

Politika Vlade i Pantovčaka usuglašavat će se na zajedničkom sastanku u petak.
Moguća rekonstrukcija Vlade, prema kojoj bi ona bila manja i učinkovitija, posljednjih dana ponovno puni medijske stupce. Hoće li premijer nešto mijenjati, tko bi mogao ostati bez resora, za sada je samo u sferi nagađanja.

"Ne. Sada ne." - reakcija je to premijera na nagađanja o rekonstrukciji Vlade i ukidanju nekih ministarstava. Ako bi novog ustroja ministarstava u skorijoj budućnosti ipak bilo, značilo bi to i manji broj ne samo ministara nego i državnih tajnika i pomoćnika. Goran Marić, ministar državne imovine, najmlađeg ministarstva u Vladi, odbacuje takva nagađanja. "Ministarstvo neće biti ukinuto, to su nečije želje, najčešće podmetanja", kaže on.

Ministar branitelja Tomo Medved nije želio komentirati bi li pristao da se njegov resor podijeli između Ministarstva unutarnjih poslova i obrane.  Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović ne želi se, kaže, premijeru miješati u posao, ali smatra da postoji prostor za smanjenje broja ministarstava, ali i za jedno novo - ministarstvo demografije. Štoviše, smatra ga neophodnim.

Posao Vlade i Sabora rješavanje je problema iseljavanja mladih, poručila je ponovno jučer predsjednica. No njezine poruke premijer ne vidi kao kritike. Ističe i kako je njegova vlada poduzela mnogo kada je riječ o demografskog revitalizaciji. "Nema te vlasti koji je rješila demografski problem preko noći, potrebni su nam zajednički sustavni napori za stvaranje ozračja u društvu gdje će obitelji imati više djece", poručio je danas premijer.

"To nije ni bilo upućeno kao kritika, to je bilo upućeno kao realno stanje, ne trebamo apstraktne strategije, već ih imamo pet. Trebamo konkretni akcijski plan", poručila je Grabar Kitarović, koja danas dodaje i da plan ubrzanja treba Vladi i kada su u pitanju ključne reforme kako bi se stvorilo okružje za ulaganja i nova radna mjesta.

Svi su angažirani na izradi plana konvergencije i nacionalnog programa reformi koji Vlada do kraja travnja mora poslati u Europsku komisiju. Na sjednici Vlade naći će se idući četvrtak. Politika Vlade i Pantovčaka usuglašavat će se na zajedničkom sastanku u petak. Na stolu će biti i Vladin prijedlog za imenovanje 30 novih veleposlanika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!