Zaštita vanjske europske granice najveći izazov za hrvatsku policiju

28.09.2018.

11:38

Autor: M.M./HRT

default error photo
Svečanom akademijom u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski obilježen je Dan policije i blagdan njezina zaštitnika svetog Mihovila.
Svečanom akademijom u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski obilježen je Dan policije i blagdan njezina zaštitnika svetog Mihovila.

Većina policijskih stručnjaka slaže se kako je zaštita vanjske europske granice u ovom trenutku najveći izazov za hrvatsku policiju. Na taj kompleksan zadatak, koji za cilj ima za spriječiti ilegalne migracije prema Europskoj unijii, raspoređeno je 6.500 hrvatskih policajaca. Policija je tu pod posebnim povećalom jer je i strateški politički cilj Hrvatske ući u schengenski prostor, a upravo hrvatska policija upravo treba pokazati da smo sposobni poštovati te stroge kriterije. Taj politički cilj podržava i EU pa je dosad za opremanje hrvatske pogranične policije iz europskih fondova povučeno 48 milijuna eura.

Proslavi je prisustvovao premijer Andrej Plenković i resorni ministar Davor Božinović.

Premijer Plenković ustvrdio je da je u vrijeme suočavanja s najvećim sigurnosnim izazovima Hrvatska sigurna zemlja, što joj je postala jedna od komparativnih prednosti.

To je prije svega jer svojim požrtvovnim radom dajete doprinos sigurnosti naših sugrađana i svih koji dolaze, poručio je Plenković policajcima.

Kao policijske uspjehe premijer je istaknuo i snižavanje ukupne stope kriminala za 5,2 posto, sudjelovanje u protupožarnim aktivnostima, visok stupanj sigurnosti prilikom dočeka hrvatskih nogometaša nakon osvojenog drugog mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu te osnivanje službe za kibernetički kriminal.
Ipak, kao posebnu policijsku zadaću s kojom se uspješno nosi premijer je naveo požrtvovnost 6,500 policajaca koji danonoćno štite našu sigurnost i sigurnost EU.

Ministar Božinović kazao je da je posljednjih godinu dana u MUP-u prošlo u svjetlu opremanja hrvatske policije, prvenstveno u funkciji njezine zaštite, mijenjanja organizacije i načina poslovanja, ustrojavanja, uvođenja dosad nekorištenih modaliteta suradnje i jačanja naše međunarodne pozicije.

Dodao je da MUP danas ima jasna stajališta u svim područjima u njihovoj nadležnosti bilo da je riječ o migracijama, sigurnosnoj uniji, novim informacijskim sustavima i njihovoj interoperabilnosti, Unijinom mehanizmu civilne zaštite, financijskim instrumentima u sljedećem proračunu Europske unije ili novim zakonodavnim prijedlozima.

I ravnatelj policije Nikola Milina ocijenio je da je hrvatska policija napredovala u svim područjima svog djelovanja.

Kao najistaknutije prošlogodišnje akcije u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala istaknuo je operacije Nana, Kolumbo, Dragon, Lignja, Krug i Agrokor. Sve to, dodao je rezultat je dobre međuagencijske suradnje, ali i uspješne bilateralne te međunarodne policijske suradnje, kako u sklopu INTERPOL-a, EUROPOL-a, FRONTEX-a, tako i u okviru drugih važnih međunarodnih sigurnosnih inicijativa.

Dodijeljene su i nagrade najboljim policajcima koji su u svom radu pokazali iznimnu hrabrost, ali i dvjema policijskim skupinama za sudjelovanje u velikim akcijama suzbijanja trgovine drogom i ljudima.

Ovogodišnje obilježavanje Dana hrvatske policije i njezinog zaštitnika, svetog Mihovila, vrh hrvatske policije počeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!