Zaštita zdravlja i ljudska prava u vrijeme pandemije

26.10.2020.

11:59

Autor: Marković/Podnevni dnevnik/HRT

default error photo
Liječnici poručuju da se epidemiološke mjere moraju poštovati i da se radilo prema propisima.
Tijekom takozvanog "lockdowna" prekinute su uobičajene aktivnosti u svim segmentima života. Istraživanje udruge Roda provedeno na 1500 žena pokazuje da ih je veliki dio tada bio uskraćen za prava u području reproduktivnog zdravlja. Kao posljedica restrikcija moglo bi u ovoj godini biti manje rođene djece.

Svjedočanstva majki koje su dijete donijele na svijet u doba epidemije govore o poteškoćama za vrijeme poroda i traže dopuštanje pratnje i podrške u tom posebnom trenutku.

- Nažalost i dalje je ostao veliki problem pratnje na porodu koji je prema podacima ovog našeg istraživanja za koju je bilo uskraćeno 79% žena u Hrvatskoj - kaže Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda.

Koje rodilište će dopustiti pratnju oca prilikom poroda - ovisi o samoj ustanovi. Zbog restrikcija na području humane reprodukcije, ove će godine biti rođeno između 200 i 400 djece manje nego lani.

- Vezano za ostvarivanje prava na medicinsku oplodnju, moram reći da su mnogi termini odgađani, da je evidentirano gotovo 60-70% postupaka medicinske oplodnje upravo u to vrijeme bilo ostvareno - kaže Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Liječnici poručuju da se epidemiološke mjere moraju poštovati i da se radilo prema propisima.

- Ne možete očekivati da ćete imati pratnju na porodu svaki put. Situacija se epidemiološka mijenjala iz dana u dan - poručuju.

Reproduktivna prava žena u vrijeme pandemije bila su zakinuta na globalnoj razini.

- Problem s pratnjom smo vidjeli svugdje, s dostupnošću usluga smo vidjeli svugdje. Ono što je dobro što se tiče Hrvatske je da nismo vidjeli povećanje carskih rezova - kaže doktorica Ivana Radačić, članica Radne skupine UN-a o diskriminaciji žena i djevojčica.

A upravo u ovakvim krizama, pronaći balans između zaštite zdravlja i ljudskih prava - nije lak zadatak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!