18:35 / 18.12.2019.

Autor: M.Š./Hina

"Zaštititi žene s intelektualnim teškoćama"

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Nalazi istraživanja ozbiljno upozoravaju na potrebu žurnog djelovanja.
Udruga za samozastupanje održat će u petak, 20. prosinca, konferenciju na temu "Nasilje nad ženama s intelektualnim teškoćama" gdje će predstaviti rezultate svojeg istraživanja i pozvati na nužnu suradnju i unapređenje sustava zaštite od nasilja nad ženama s intelektualnim teškoćama. 

Istraživanje je provedeno tijekom 2019. u sklopu projekta Osnaživanje žena s intelektualnim teškoćama - Empowerment of Woman with Intellectual Disabilities, priopćeno je iz te udruge.

Pod vodstvom Inclusion Europe razvili su pristupačnu i lako razumljivu metodologiju za istraživanje nasilja nad ženama s intelektualnim teškoćama koja se u velikoj mjeri oslanjala na korištenje slikovnih prikaza situacija nasilja i druge asestivne tehnologije.

- To nam je omogućilo da istraživanje provedemo na načelima inkluzivnosti što ga čini jedinstvenim, pa čak i pionirskim pothvatom u Hrvatskoj. Istraživanja prema istoj metodologiji provedena su od strane lokalnih partnerskih organizacija u Nizozemskoj, Italiji, Rumunjskoj i Litvi, izvijestili su iz Udruge za samozastupanje.

Istaknuli su i da nalazi istraživanja ozbiljno upozoravaju na potrebu žurnog djelovanja na zaštiti od nasilja nad ženama s intelektualni teškoćama.

- Mnoge žene s intelektualnim teškoćama podijelile su s nama bolna iskustva o tome kako su bile žrtve nasilja od najranijeg djetinjstva, kada se nasilje događalo u njihovoj obitelji, školi ili na ulicama. Njihovi roditelji, druga djeca ili sasvim nepoznate osobe tukli su ih i ponižavali te su bile žrtve fizičkog i psihičkog nasilja. Nažalost, potvrdilo se i da su žene s intelektualnim teškoćama izložene povećenom riziku od seksualnog nasilja, stoji u priopćenju.

Također, nasilje koje su doživljavale bilo je u nekim slučajevima toliko intenzivno da su neke žene doslovce odvedene iz svojih obiteljiskih domova i sredina u kojima su živjele u institucije ili udomiteljske obitelji radi zaštite od nasilja.

Ali nasilje se, nažalost, u mnogim slučajevima ni tada nije zaustavilo, a u nekim se slučajevima čak i pogoršalo.

Opširnije rezultate istraživanja udruga za samozastupanje predstavit će u Kući ljudskih prava.

Udruga za samozastupanje je nevladina, neprofitna organizacija osnovana u Zagrebu 2003. radi poboljšanja položaja osoba s intelektualnim teškoćama i stvaranja društva u kojem su osobe s intelektualnim teškoćama ravnopravni građani.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!