Zašto nas se dojmio govor dekana FER-a?

21:41 / 07.12.2021.

Autor: Sanja Corazza/Labirint/HRT/IMS

Da još jedna godišnjica Fakulteta elektrotehnike i računarstva ne prođe uobičajeno, potrudio se njegov dekan Gordan Gledec.

Da još jedna godišnjica Fakulteta elektrotehnike i računarstva ne prođe uobičajeno, potrudio se njegov dekan Gordan Gledec.

Foto: Labirint / HRT

Da još jedna godišnjica Fakulteta elektrotehnike i računarstva ne prođe uobičajeno, potrudio se njegov dekan Gordan Gledec. Govor koji je održao, snažno je odjeknuo - prenosio se i dijelio na društvenim mrežama. Što je to što je izrekao, a što nas se toliko dojmilo?

"U najvećem dijelu ljudske povijesti navike su se mijenjale polako, za to su ponekad trebala i stoljeća. Promjene uzrokovane visokim tehnologijama mnogima je teško pratiti, a njihov glavni pokretač su znanje i inovacije. U takvom je svijetu obrazovanje, a posebice ono cjeloživotno, jedini način da držimo korak s naprednima. U središtu svakog brzorastućeg gospodarstva utemeljenog na znanju stoji inovacija. Četiri najvrednija brenda na svijetu - Amazon, Apple, Microsoft i Google - nastala su kao startupovi. Hrvatska je zemlja u kojoj se neuspjeh smatra društvenom sramotom. Jal prema uspjehu sastavni je dio mentalnog sklopa, a startupovi ne rastu u ovim krajevima. Srećom, u Hrvatskoj je stasala nova generacija inovatora koja je počela mijenjati mentalno stanje nacije i koja je svojim uspjesima pokazala da neke čudne životinje poput jednoroga ipak mogu uspjeti, čak i u Hrvatskoj" - rekao je između ostalog u svom govoru dekan Fakulteta elektronike i računarstva Gordan Gledec.

Mile Šikić, Ferovac s adresom u Singapuru, za emisiju Labirint spominje primjer Infobipa, tvrtke koja je zapravo s jednostavnom idejom oko kupovine SMS poruka i kasnije njihove prodaje, napravila priču koju su gradili od početka.

- Prije par godina izgledalo je da SMS poruke više uopće neće biti bitne, ali danas za bilo kakvu dvostruku verifikaciju još uvijek koristimo SMS poruke i zapravo se pokazalo koliko je njihova vizija bila hrabra, kaže.

Obrazovanje budućih stručnjaka

"Promatramo li već samo osnovnoškolsko obrazovanje, ne možemo zamisliti lošiji početak lanca sustava vrijednosti na kojima počiva ekonomija utemeljena na znanju, inovacijama i poduzetništvu. Hrvatska bi po broju učenika koji su završili osmi razred osnovne škole s ocjenom pet nula trebala biti daleko ispred Singapura po broju genijalaca", poručio je u svom govoru dekan FER-a.

Šikić smatra kako trenutni obrazovni sustav, iz kojeg - kako kaže - velik broj djece iz osnovne škole izlazi s prosjekom 5.0, zapravo toj djeci daje lošu sliku.

- Jer vrlo je teško biti u svemu izvrstan. Mislim da sam samo jednom u životu, u trećem osnovne, imao sve petice, jer mi neke stvari poput stranih jezika nisu nikad išle, komentira Šikić koji je, kaže, kao student, asistent i profesor bio manje-više dio FER-a i uvijek će biti dio njega.

Mile Šikić, Ferovac s adresom u Singapuru

Mile Šikić, Ferovac s adresom u Singapuru

Foto: Labirint / HRT

"Još će mnoge generacije biti žrtve ovakvog sustava, sve dok netko ne shvati da je obrazovanje, kao i obrana, nacionalni interes oko kojeg treba postići konsenzus. Prema svima poznatoj Šangajskoj listi, u području industrije hrane naše Sveučilište je u prvih 150 u svijetu. U matematici unutar prvih 400. U fizici, ekologiji, biotehnologiji, kliničkoj medicini unutar prvih 500. U pomorskom inženjerstvu smo 43. na svijetu. FER prema brojnim metrikama zauzima 1. mjesto među istraživačkim institucijama u Republici Hrvatskoj, a naša je kvaliteta prepoznata i izvan granica zemlje", nabrajao je Gledec u svom govoru.

Sveučilište kakvo bi trebalo biti

"Sveučilište ne smije živjeti pod staklenim zvonom, samodopadno i oholo se skrivati pod oklopom autonomije skrojene po vlastitoj mjeri i baviti se samim sobom i iznutra izazvanim problemima. Sveučilište koje je otvoreno, pošteno, čestito, časno, iskreno, pravedno, u kojem vlada ljudski integritet, u kojem se rad prepoznaje i nagrađuje, u kojem se na temelju rada i sposobnosti napreduje, i u kojem je bitno što znaš, a ne koga znaš" - nastavio je.

Šikić smatra da treba stvoriti okruženje da se i oni najbolji koji su otišli van Hrvatske požele vratiti.

- Mislim da je to nešto što će se kroz par godina sigurno i dogoditi, optimističan je.

Pogledajte prilog Sanje Corazze za emisiju Labirint:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!