18:23 / 08.10.2018.

Autor: HRT

Zašto je sve više nezavisnih zastupnika?

-

-

Foto: - / -

Unutarstranačke turbulencije u posljednje vrijeme sve su vidljivije, izbacivanja, napuštanja stranaka sve su češća.
Politička scena stalno se rastače, a velike vodeće stranke znatno su oslabljene. U Saboru je iz dana u dan sve više nezavisnih zastupnika. Jesu li oni izdali stranku ili je stranka izdala njihove ideale, mogu li samostalno graditi uspješnu političku karijeru?

Unutarstranačke turbulencije u posljednje vrijeme sve su vidljivije, izbacivanja,  napuštanja stranaka sve su češća. Stranački neposluh platio je izbacivanjem i nekadašnji SDP-ovac Mirando Mrsić. Predlagao je, kaže zakon,  koji je pogodovao radnicima. Na listi SDP-a u 6. izbornoj jedinici osvojio je 12 tisuća preferencijalnih glasova.

Darku Milinoviću dogodilo se isto kada je ne tako davno, sa svojim sumještanima, nezadovoljstvo došao javno i burno pokazati pred samu središnjicu stranke. Smatra da je iz stranke isključen na nedemokratski, nekulturan i necivilizirani način. 

Hoće li s mjesta župana u Sabor, Milinović će odlučiti do kraja godine. Izbacivanje iz stranke, za njega, nipošto ne znači i kraj saborske karijere. "Držim da sam i kao župan, a i kao saborski zastupnik, a to govore preferencijalni glasovi, dobio izbore i na brendu HDZ-a ali i na brendu imena i prezimena, rekao je Milinović te dodao da je kao župan dobio veći broj glasova  nego što je dobio HDZ s koalicijskim partenrima. 

Marko Vučetić mandat je počeo podržavajući Most. Isključen je u srpnju ove godine. Kaže kako je do raskola između njega i Mosta došlo u 12 mjesecu prošle godine a dodatno još u govoru o Istanbulskoj konvenciji.

Ovi zastupnici nisu jedini. Plejada onih koji su sami izašli iz stranaka također je podugačka. Od stranačakih veterana poput Milanke Opačić do visokopozicionirane potpredsjednice HNS-a Marije Puh koja je nedavno izašla iz stranke.

Prof. dr. sc. Tihomir Cipek s Fakulteta politčikih znanosti kaže kako to govori o tome da postoji kriza političkog sustava u Hrvatskoj, kriza stranačkog sustava. No, prema njegovom mišljenju, ona proizlazi iz puno dubljeg razloga - potpunog nerazumijevanja politike. Imate ljude koji misle da se bez politike može stvoriti politička zajednica. E to bi bilo zaista prvi put u svijetu u povijesti čovječanstva da je to tako moguće, izjavio je Cipek.

Profesor je rekao kako zastupnici koji su izišli iz stranke ne moraju vratiti svoj mandat. Nigdje u svijetu madat se ne vraća. Ja sam protivnik, mimo većinskog mišljenja, nekakvog nevjerojatnog moraliziranja u politici, rekao je Cipek. 

Na pitanje mogu li nezavisni postati remetilački faktor, Cipek kaže kako oni, načelno, uvijek jačaju vladajuću koaliciju jer je potpuno jasno da kao nezavisni zastupnici neće biti izabrani na idućim izborima.

Politiku smo sveli na jednu od najaktivnijh, najmoćnijih i najefikasnijih biznisa u kojem je čovjek uistinu u stanju ostvariti blagodat i financijsku korist, društvenu moć, a građansko društvo nam nije toliko razvilo javnu svijest da će jedno takvo postupanje izazavati reakciju građanskog neposluha ili građanskog otpora prema takvom djelovanju, kaže Vučetić. Zanimljiva mu je paradoksalna situacija u kojoj stranke zahtijevaju da zastupnici koji su ih napustili vrate mandat a u isto vrijeme primaju otpadnike iz drugih stranaka. 

Cipek ne vjeruje da bi se nešto veliko promijenilo izmjenama izbornog zakona. Ne bira izborni sustav, biraju ljudi... Odgovornost je na svima. Ne samo na ljudima koji su u parlamentu nego na onima koji ih biraju, istaknuo je.

Velike stranke bitno su oslabljene. Politička scena se razmrvila, nikada više nezavisnih u Saboru, tko će s kim i kada dosada je najneizvjesnije. Izvjesno je jedino to da bez obzira na to što je HDZ pojedinačno najjača straka, više nitko ne može samostalno vladati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!