13:17 / 12.10.2019.

Autor: Tamara Marković/Podnevni dnevnik/IMS/HRT

Zašto na tehničkom pregledu u RH prođe tek svako peto vozilo

Ilustracija (foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Ilustracija (foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, 70% automobila starije je od 10 godina, što nas svrstava na samo dno Europske unije.
Sigurnost na hrvatskim cestama, a samim time i smrtnost, na poraznoj je razini. Jedan od razloga je i starost vozila. Prema podacima Centra za vozila Hrvatske, 70% automobila starije je od 10 godina, što nas svrstava na samo dno Europske unije, a na tehničkom pregledu prođe tek svako peto vozilo.

Poput svojih vlasnika, i ljubimci na četiri kotača povremeno moraju na "sistematski" pregled. Nisu svi vlasnici automobila te sreće da zadovolje na ekotestu. U prvih 7 mjeseci ove godine, na tehničkom pregledu palo je 224 tisuće automobila.

- Najčešće na čemu utvrdimo kvar je upravo na onim dijelovima koji su najveći čimbenik za sigurnost prometa. Znači to je nekakav kočni mehanizam, upravljački mehanizam i sami pneumatici vozila, kaže Miroslav Borojević, voditelj stanice za tehnički pregled.

Tehnički pregled najčešće ne prolaze starija vozila.

- Kao i svaki drugi složeni mehanički sklop, eksploatacijom i starenjem materijala sva ta vozila se trebaju održavati i s vremenom, ako se ne održavaju kako treba, postaju nesigurnija, kaže Tomislav Škreblin, rukovoditelj tehničkog odjela Centra za vozila Hrvatske.

Prosječna starost hrvatskog voznog parka je 12 godina, što nas svrstava na samo dno Europske unije. Razlozi su platežna moć, a slijedom toga i pojačan uvoz rabljenih vozila iz bogatih zemalja Unije. 

Prometni stručnjak Željko Marušić apelira da država konačno shvati kako joj je u interesu da smanji davanja na nova sigurna vozila. Predlaže da se na sva vozila koja imaju 5 Euro NCAP zvjezdica za sigurnost, trošarina prepolovi. Ako uz to imaju autonomno kočenje, da se ukine.

Od ulaska u EU uvoz rabljenih automobila stalno raste, samo prošle godine više od 79 tisuća vozila. Mlađi vozni park bi manje onečišćivao okoliš, proizvodio manje buke, i ono što je najvažnije - možda i spasio nečiji život.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!