14:00 / 29.05.2020.

Autor: Matea Krmpotić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Zašto nitko nije odgovarao za mrtvorođenče?

-

-

Foto: - / -

Ultrazvuk koji je mogao biti ključan, otkazan je zbog situacije s koronavirusom. Idući dan, Ivana je završila na hitnoj s obilnim krvarenjem.
Ivanina je trudnoća od prvog dana, zbog autoimune bolesti, bila visokorizična. Do 35. tjedna nije bilo problema. No, 13. ožujka ginekologinja je primijetila zastoj u rastu djeteta i uputila ih u KBC. I tada počinje njihova agonija.

Toga dana u ožujku, za Marka i Ivanu u ponoć je stao svijet. Od tada su bez odgovora i objašnjenja zašto njihova Katja te subote nije uspjela ugledati svjetlo života.

- Dobili smo odgovor da će nas doktorica zvati i obavijestiti, no do dana današnjeg do tog razgovora nije došlo, govori Ivana Sabljak.

Ivanina ginekologinja detektirala je problem, no u riječkom KBC-u, kažu mladi Riječani, nakon ultrazvuka i CTG-a, odlučili su da komplikacija nije ozbiljna.

- Imala sam tada 6 pokreta djeteta. Gospođa je rekla da dođem u petak na ultrazvuk i pustila me doma, govori Ivana Sabljak.

No taj ultrazvuk, koji je mogao biti ključan otkazan je zbog situacije s koronavirusom. Idući dan, Ivana je završila na hitnoj s obilnim krvarenjem.

- Tamo su ultrazvukom utvrdili da nema više otkucaja srca i poslali su me u rađaonu. Tu počinje najteži dio za mene, psihički najteži, dodaje Ivana.

Ministarstvo zdravstva je obaviješteno, zatražilo je dokumentaciju i poslat će inspekciju, kaže njihova odvjetnica Ingrid Barić.

- Pokrenuta je kaznena prijava jer mladi roditelji moraju doći do odgovora. Ako ne možemo u mirnom razgovoru, moramo kroz vještačenje. Drugog načina nemamo, dodala je Barić.

Iz riječkoga KBC-a dobili smo pismeno priopćenje:

"Temeljem medicinske dokumentacije liječnika koji su sudjelovali u liječenju te mišljenja stručnog kolegija, Povjerenstvo je zaključilo kako u liječenju pacijentica nije učinjena stručna pogreška te da je postupano sukladno pravilima medicinske struke", priopćili su.

Ništa neće vratiti izgubljeno mladim roditeljima koji su krenuli u borbu protiv sustava. Želja im je, kažu, barem pravda za najveći životni gubitak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!