07:59 / 29.12.2021.

Autor: U mreži Prvog/HR/HRT

Čagalj: Obnova se ljudima čini kao vječnost, ali rezultati ipak mogu biti dobri

U mreži Prvog: Sporost obnove nakon potresa u SMŽ-u

U mreži Prvog: Sporost obnove nakon potresa u SMŽ-u

Foto: HTV / HRT

Zašto obnova ide sporo, kako je ubrzati i čemu se građani mogu nadati u sljedećoj godini u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" govorili su Ivan Celjak, sisačko-moslavački župan, Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet i Mario Uroš s Građevinskog fakulteta u Zagrebu. Urednica je Jasmina Popović.

- Svim stanovnicima koji žive na potresom pogođenom području, a smatraju da nisu u dovoljno kvalitetnom smještaju, osigurali smo smještaj u našem lječilištu Topusko. Oni se mogu javiti lokalnom stožeru i mogu biti smješteni tamo preko zime, rekao je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak


Dodao je da će brzinom obnove svi biti zadovoljni kada se i posljednji sugrađanin vrati u svoj dom.


- Svi mi koji sudjelujemo u obnovi trudimo se da ona bude brža i kvalitetna, rekao je.


Povukao je poveznicu s potresom u talijanskom gradu L'Aquili 2009. i rekao da je taj grad bio zatvoren dvije godine i da sustav školstva nije funkcionirao. Kod nas je škostvo funkcioniralo i funkcionira, unatoč tome što smo imali 22 oštećena školska objekta, naglasio je. 


- Za 10-ak dana će početi radovi u školi, gdje ćemo smjestiti Učiteljski fakultet, kojeg je u zadnjih 15 godina upisao najveći broj studenata, rekao je Celjak.

Što kaže struka na dinamiku obnove?


- U početku smo imali bojazan da nećemo imati dosta izvođača, projektanata za obnovu, no pokazalo se da to nije usko grlo. Cijeli sustav koji smo pokrenuli i od zagrebačkog potresa i koji je dosta dobro funkcionirao i u petrinjskom potresu, pokazao se kao dobar inicijator promjene i tehničkih propisa i zakona koji su sada malo zapeli u primjeni. No i dalje mislim da je zagrebački potres dosta kompliciran slučaj da bi se moglo naći rješenje za obnovu. Mislim da kada se pokrene sustav obnove u Sisačko-moslavačkoj županiji, da će to brzo ići jer nema takvih komplikacija kao u slučaju zagrebačkog, rekao je Mario Uroš s Građevinskog fakulteta u Zagrebu.  


- Ima dosta nekonstrukcijske obnove, popravaka na zgradama i kućama. Očekujem da će konstrukcijska obnova ubrzo krenuti. Struka je dala jako dobra rješenja za obnovu, za provedbu i za tehnički okvir koji jednostavno omogućava obnovu. Bit će problem u provedbi jer sustav nije bio postavljen iz početka. U zadnjih godinu i pol se pokrenulo jako puno toga - osnovan je Hrvatski centar za potresno inženjerstvo, njegova interventna služba koja će biti angažirana oko provedbe detaljnih pregleda. U cijeloj brzini možda su se preskakali koraci, rekao je Uroš.

"Sanacija je složen proces"


Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo i promet naglasila je da je sanacija Sisačko-moslavačke županije vrlo složen proces.


- Samo projektiranje će trajati godinu dana pa izvođenje godinu dana, ali smo na dobrome putu da to vidimo kao realizaciju. Jasno je da ljudima koji su tamo, to izgleda kao vječnost, ali vjerujte mi, projektantima uvijek nedostaje još jedan dan, rekla je Čagalj. 


- HGK je u suradnji sa Stožerom odmah nakon potresa alarmirao sve naše firme da dođu kako bi se raskrčio grad i omogućio protok sredstava. Tako su po raskrčenim ulicama i mogli stizati kontejneri, rekla je.


Istaknula je da su se javili svi hrvatski proizvođači koji su u 15 dana pokazali humanost.


- U svim će objektima biti ugrađeni hrvatski proizvodi. Ne postoji niti jedna stavka troškovnika za koju se može reći da se u Hrvatskoj ne proizvodi, kao što se to događalo na prijašnjim natječajima. Možda je period obnove dug i ljudima se čini kao vječnost, ali ipak, rezultati u konačnici mogu biti dobri, naglasila je Čagalj.


Revitalizacija Sisačko-moslavačke županije


- Petrinja će dobiti dva nova objekta za škole, dvije nove dvorane. Sisak će dobiti objekt Ekonomske škole, dolazi nam Građevinski fakultet. Kada govorimo o demografskoj obnovi, često govorimo da je osnova dobra plaća. Radili smo i na tome. Sisačko-moslavačka županija je potpisala ugovor s HBOR-om i HAMAG BICRO-om kojim smo osigurali mikro, malim i srednjim poduzetnicima beskamatne kredite, rekao je Celjak.


- Investicija na području naše županije je za milijun kuna jeftinija od investicija na području Zagreba, a Sisak je od Zagreba udaljen 50-ak kilometara. Kada se dovrši autocesta, bit ćemo vremenski i bliže Zagrebu. Očekujemo da je ovo prava prilika za revitalizaciju Sisačko-moslavačke županije koju smo čekali godinama, rekao je Celjak.


- Čekamo službene podatke popisa stanovništva, ali odljev se sigurno dogodio. Ne očekujemo prevelik odljev stanovništva, već sličan kao i ranijih godina, dodao je.


Povlačenje europskog novca


- Nije problem u projektima, projektanti rade jako puno i brzo, za jedan je projekt potrebno dva do tri mjeseca. Činjenica je da velik dio sredstava još uvijek nije potrošen i pitanje je koliko će sredstava biti potrošeno do šestog mjeseca sljedeće godine kada istječe rok, trenutno ne stojimo baš najbolje po tom pitanju. Projektiranje i izvođenje ostaje na kraju kada se riješe imovinsko-pravni odnosi. Mnogi projekti su već gotovi, mnogi se rade. Vjerojatno je da će se rok do lipnja i produžiti i da će većina sredstava biti povučena i iskorištena, rekao je Uroš. 


Celjak vjeruje da će 319 mil. € bespovratnog novca biti iskorišteno i ne boji se da neće biti dovoljno sredstava za obnovu.


- Nekonstrukcijskom obnovom u domove je vraćeno oko 6600 ljudi, a oko 5600 ih je sada u kontejnerima. Prema tome, nekonstrukcijska obnova je važna, naglašava Celjak. 


Socijalni aspekt


- Ovo je socijalna država i Vlada je produžila socijalne mjere za županiju za još šest mjeseci. Svi koji smatraju da nisu adekvatno smješteni, mogu se javiti lokalnim stožerima za smještaj u Topuskom. Županija je na raspolaganje stavila devet stanova, ali interes je bio samo u Sisku i Petrinji i dodijeljena su samo četiri stana. Ponovit ćemo pozive za stan u Kutini, Sisku, Novskoj i Topuskom, rekao je Celjak.

Ima li dovoljno kadrova za obnovu?


- Građevinski sektor, koji je od 2018. u krizi, zatekla je velika količina posla pa tvrtke nisu bile spremne. Imamo i velik broj investicija u hotelijerstvu. Trebat će još sigurno godinu dana da se uvezena radna snaga nauči poslu. Žao mi je da je kvalitetna radna snaga otišla van, ali vjerujem da će se, uz sve mjere, i oni početi vraćati. Još imamo dobrih kompanija koje mogu izvesti te radove, ali je nužno da ćemo morati početi razmišljati o vanjskim kompanijama i vanjskoj radnoj snazi, rekla je Čagalj. 

- Usko grlo bilo je rješavanje imovinskopravnih odnosa, na čemu se inzistiralo u početku, ali dio krivice je i na ljudima koji nisu rješavali svoje probleme. Izmjenom Zakona protočnost bi trebala biti puno veća i vjerujem da kad krenu prvi bageri i štemalice, problemi te vrste će nestati. Javit će se i problem kako iseliti te ljude iz stanova dok se radi konstrukcijska obnova, ali vjerujem da će se i to rješavati u hodu, rekla je Čagalj.


Kakve poruke stanovnici očekuju od današnjeg obilaska potresom pogođenih područja?


- Ovo je podsjećanje na tragediju jer su mnogi izgubili svoje najmilije. Zahvalio bih svima na strpljivosti, ali i svima koji su pomagali u ovih godinu dana. Naši sugrađani ne gube nadu i gledaju bolju budućnost koja nas sigurno očekuje, zaključio je Celjak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!