Zašto raste interes učenika za obrtnička zanimanja?

16.07.2022.

10:38

Autor: Studio 4/HRT/IMS/V.G.

Sve više učenika upisuje obrtnička zanimanja

Sve više učenika upisuje obrtnička zanimanja

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Novi trendovi u gospodarstvu promijenio je trendove zanimanja učenika za srednjoškolsko obrazovanje. Do prije pet godina gotovo je bilo nezamislivo da će vladati 'jagma' za upis u strukovne škole u kojima je prosjek upisanih ocjena također porastao. Dentalni tehničar i smjer tehničara mehatronike prosjek ocjena je preko 79 bodova. 

- Po meni su ključne informacije koje stižu s tržišta rada u Hrvatskoj i EU. Na našem tržištu sve je manje kvalificiranog kadra za obrtnička zanimanja, a odaziv učenika na upis u programe deficitarnih obrtničkih zanimanja duže vrijeme je bio slab. To je jedna apsurdna situacija. Iako im je radno mjesto praktički osigurano, učenici su se teško odlučivali na upis u ta zanimanja. Svijest se polako počela mijenjati. Pokušavamo ukazati da su obrtnička zanimanja vrijedna i da je osoba u tom zanimanju cijenjena te da može osigurati život sebi i svojoj obitelji, rekla je Mirela Franović, predstavnica Hrvatske obrtničke komore.

 Željko Stipić, predsjednika školskog sindikata Preporod, istaknuo je kako "jedna lasta ne čini proljeće". 

- Pričekao bih par godina da vidimo kako će se stvari odvijati. Ako smo pratili razmišljanja o promjenama koje se predviđaju u školstvu idućih pet godina, predviđa se upis učenika u gimnazijskim usmjerenjima. Život ide na jednu stranu, a prosvjetna politika u drugom smjeru, rekao je.

Evica Kozera,
ravnateljica Drvodjeljske i strojarske škole, rekla je kako su ove godine upisali svih predviđenih 75 učenika. 

- Mislim da su roditelji tu odradili pravu stvar i vidjeli da više ne moraju svoju djecu slati u Njemačku ili Irsku, već da mogu raditi u Hrvatskoj. Trogodišnjaci mogu nastaviti školovanje u četverogodišnjoj školi, ići na maturu, a kasnije i na fakultet ako žele. Smatram da smo napravili prekretnicu. Godinama senzibiliziramo obrtnike, roditelje, učenike osnovnih škola, rekla je Kozera.

U Hrvatskoj smo dosad imali sufinanciranje upisa u 27 strukovnih zanimanja.

- Nažalost besplatni liječnički pregled nije uveden. Stipendije jesu mehanizam koje su privlačile učenike u obrtnička zanimanja. Zadnje dvije godine tih stipendija nema jer sredstva nisu osigurana, a mi i dalje bilježimo porast upisa, rekla je Franović.

Više pogledajte u videu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!