Zašto se u Zagrebu još nije počelo grijati?

28.09.2022.

16:58

Autor: Fabijan Kale/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Kad kreće sezona grijanja?

Kad kreće sezona grijanja?

Foto: HTV / HRT

Iako su u Zagrebu već nekoliko dana nešto niže temperature, sezona grijanja službeno - još nije počela. Ipak, u nekim zgradama su i prije vremena topli radijatori, dok neke još nemaju grijanje. Usto, Zagrepčane zanima i kada će biti sanirani prekopi na cestama kuda prolaze toplovodi u obnovi.

HEP Toplinarstvo svakodnevno prati vanjske temperature zraka i dugoročnu prognozu vremena na temelju čega će proglasiti sezonu grijanja. U nekim zgradama u Novom Zagrebu nema grijanja. A samo nekoliko metara dalje ima zgrada također spojenih na HEP Toplinarstvo koje već griju.

- Sad malko griju, ali ne još kad nije hladno, kaže stanar ulice Ivana Šibla. 

- Tu sam ja na 32. Nema grijanja. Alternativa, ističe stanar u ulici Brune Bušića. 

Kako se snalazite onda? 

- Dodatna grijalica i tako. Izdržat ćemo još malo. Kad je službeno? 

- Kad zahladi.

A sad već je. Tko ima malu djecu teško je bez grijanja. 

- Predstavnici suvlasnika zgrada imaju mogućnost podnijeti HEP-TOPLINARSTVU d.o.o. pisani zahtjev za uključenjem grijanja u njihovoj zgradi i prije nego što se započne s uključivanjem grijanja u svim zgradama spojenim na toplinski sustav. Ako je zgrada spremna za prihvat toplinske energije, odnosno ako su suvlasnici završili sve radove na instalacijama grijanja u svojim stambenim ili poslovnim prostorima, HEP-TOPLINARSTVO d.o.o. će sukladno zahtjevu predstavnika suvlasnika uključiti grijanje, ističu. 

Kada se službeno proglase sezonu grijanja HEP Toplinarstvo će prvo početi uključivati prioritetne skupine: vrtiće, škole, studentske i umirovljeničke domove, domove zdravlja. U Zagrebu je oko 140 zgrada koje nisu spremne za grijanje jer nisu dovršeni radovi na instalacijama. A dovršavaju se i instalacije toplovodne mreže. 

- Šteta, kvart je blokiran. Tu Trnje isto gdje idem dosta često - ne možete prijeći cestu - morate okolo. Morate umjesto ovog mosta ići s ove strane. Kroz Savicu. Ali proći će i to - moramo se strpjeti, govori stanar iz ulice Brune Bušića. 

- HEP Toplinarstvo će do kraja tjedna završiti strojarski dio radova na prekopima za toplinsku isporuku energije. A nakon strojarskog djela radova kreće sa sanacijom prekopa, ističe u javljanju naš reporter Fabijan Kale

Ako se nastave niske temperature sezona grijanja uskoro počinje, a u zagrebačkim ulicama u kojima se obnavljaju toplovodi uskoro će krenuti promet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!