Zašto se u Zagrebu otpad ne odvozi češće?

23.08.2022.

11:20

Autor: K.D./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Zašto se otpad u Zagrebu ne odvozi češće?

Zašto se otpad u Zagrebu ne odvozi češće?

Foto: Robert Anic / PIXSELL

U listopadu građane Zagreba očekuju novosti po pitanju upravljanja otpadom. Voditelj podružnice Čistoće Zagrebačkog Holdinga, Davor Vić, kazao je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" kako se Čistoća ovog lipnja susrela s određenim problemima u odvozu otpada, posebice u pogledu kapaciteta i stanja voznog parka. Stanje se, dodaje, ponovno stabiliziralo i takvi se problemi ne bi trebali ponoviti.

Mnogi se pitaju zašto se otpad u Zagrebu ne odvozi češće.

- Nekim korisnicima komunalni otpad vozimo šest puta tjedno, nekima tri ili dva puta. Na sve to vozimo još i papir, plastiku i biorazgradivi otpad. Pitanje možda ne bi trebalo biti zašto ne odvozimo otpad češće, nego zašto ga ne odvozimo na neki drugi način. Naravno, nama je intencija da korisnicima sve više dolazimo po prikupljeni otpad i upravo zato ovaj novi sustav naplate po vrećicama i svi infrastrukturni projekti koje smo poduzeli idu u tom koraku – da građanima omogućimo da sve više odvajaju i da im sve češće dolazimo po korisne sirovine. Tu trebamo njihovu suradnju, objašnjava.

O generalnom poskupljenju usluge se ne može govoriti, kaže, nego će se sustav odsada naplaćivati po količini.

- Do sada su građani dobivali iste račune – i oni koji otpad odvajaju, i oni koji to ne čine. Osoba koja proizvodi manje miješanog otpada mora imati manji račun od one koja ne odvaja otpad. Cijena minimalne javne usluge je 45 kuna, i propisana je zakonom, a varijabilni dio će ovisiti samo o količini predanog otpada u standardiziranim vrećicama, jedine u koje će biti dozvoljeno odložiti miješani komunalni otpad. Vrećice će se moći nabaviti u trgovinama, a cijene se kreću od 2 kuna za 10-litarsku vrećicu, do 8 kuna za 40-litarsku. Nalaze se u tri formata, i kupuju se u paketima od 10 komada. U zadnjem tjednu rujna bit će dostupne svima, kako bi od 1.10. taj sustav mogao zaživjeti.

One koji se novog zakona neće pridržavati i neće odvajati otpad sukladno pravilima, dodaje Vić, kažnjavat će se ugovornim kaznama.

Spremnici za otpad na javnim površinama više neće smjeti biti bez nadzora.

- Sve kante i kontejneri se trebaju vratiti unutar obračunskih mjesta. Tamo gdje za to nema prostornih mogućnosti idu boksevi, te podzemni spremnici u užem centru gradu koje počinjemo graditi, zaključuje Vić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!