14:54 / 05.03.2020.

Autor: Damir Dević/M.Š./HRT

"Zašto ste izdavali neistinite račune? Dogodilo se"

-

-

Foto: - / -

Prema optužnici, bila je direktorica i samo formalna vlasnica Tvornice događaja, tvrtke za organiziranje kulturnih manifestacija, dok je prikriveni vlasnik tvrtke bio Robert Ljutić.
U nastavku suđenja Robertu Ljutiću, dugogodišnjem osobnom čuvaru i jednom od najbližih suradnika gradonačelnika Milana Bandića, kojeg je USKOK optužio da je preko raznih tvrtki i kulturnih organizacija u Zagrebu, ukupno izvukao oko 440.000 kuna gradskog novca, svjedočila je Sanja Bančević Medenica.

- Na suđenju puštene snimke razgovora bivšeg Bandićevog tjelohranitelja

Prema optužnici, bila je direktorica i samo formalna vlasnica Tvornice događaja, tvrtke za organiziranje kulturnih manifestacija, dok je prikriveni vlasnik tvrtke bio Robert Ljutić.

Preko te tvrtke, zajedno su od ožujka 2013. do kraja siječnja 2016., uvećanim ili fiktivnim računima izvukli i podijelili oko 440.000 kuna iz zagrebačkog proračuna.

Jedan dio preko gradske Zajednice za folklorni amaterizam, a drugi preko raznih zagrebačkih kulturnih manifestacija poput Adventskog sajma.

Tijekom istrage nad šestero osoba, Sanja Bančević Medenica bila je jedna od četvero onih koji su priznali krivnju, pa je i osuđena na temelju nagodbe s USKOK-om.

Za razliku od nekih koji su pravomoćno osuđeni na temelju priznanja u drugim slučajevima vezanima uz Zagreb i gradonačelnika Bandića, svjedokinja nije tvrdila da je njezino priznanje u istrazi bilo lažno.

No, u svom je iskazu nastojala preuzeti svu odgovornost, kako bi prvooptuženog Ljutića u potpunosti amnestirala od krivnje.

Svjedokinja je rekla da je ona jedina i prava vlasnica Tvornice događaja, a da je Ljutić samo njezin dugogodišnji poznanik koji nije imao nikakve poslovne veze s tvrtkom koja je osnovana još 2008. a postoji i danas.

Kaže da je 2015. samoinicijativno poslala prijedlog projekta organizacije Adventskog sajma, no nije znala kojem gradskom službeniku.

Dodala je da je prijedlog poslala u neki ured čijeg se imena nije mogla sjetiti.

Nakon prihvaćanja njezinog prijedloga, na sastanku u gradskoj upravi upoznala je Roberta Ljutića kao osobu koja je bila neposredno zadužena za organizaciju pojedinih dijelova sajma.

Od tada je, kako kaže, zbog složenosti posla, s njim ostala u "svakodnevnoj korelaciji i živoj komunikaciji", a bila je i "sretna što je upravo Ljutić određen za taj posao, jer je on bio u stanju bilo koje svakodnevne probleme riješiti odmah, od prepreka na cesti, do uklanjanja kontejnera i smeća na prostoru na kojem su trebale biti kućice i štandovi".

Kao i u istrazi, potvrdila je da je njezina tvrtka izdavala, kako kaže, uvećane račune Željku Markoviću, Stijepi Zoriću i Zoranu Pribetiću koji su također u istrazi osuđeni na temelju priznanja krivnje.

Neki od navedenih su joj, kaže, donosili novac u gotovini, a na pitanje uskočkog tužitelja Saše Manojlovića o tome što je učinila s tim novcem, odgovorila je da nije ništa.

Dodala je da je planirala taj iznos potrošiti na organizaciju budućih priredbi, te da je dio novca i potrošila na Adventski sajam.

Na pitanje koliko je potrošila odgovorila je da ne zna jer je zaboravila.

Ponovo je naglasila da Ljutić nije znao, ni za njezine poslovne partnere, ni za takvo njezino dvojbeno poslovanje, ni za primanje gotovine na ruke.
     
Na pitanje tužiteljstva odgovorila je da nije znala za Ljutićeve planove s nekretninama.

Na dodatno pitanje o tome kako to da je u pretresu njezinog doma pronađena službena procjena vrijednosti Ljutićeve kuće u Dedićima, odgovorila je da se ne sjeća zašto joj je on to dao.

Vjerojatno zato, kako je rekla, da estetski pregleda nekretninu i da mu predloži neko preuređenje. Kaže da nije shvatila da je riječ o procjeni nekretnine jer se u pregledavanju dokumenta "više koncentrirala na slike nego na tekst".

Bančević Medenica priznala je da joj je Ljutić krajem siječnja 2016. rekao da su pod istragom i da im se prisluškuju telefoni, ali da se ne sjeća od kuda je on dobio tu informaciju.

Nakon preslušavanja tajne snimke njezinog telefonskog razgovora u kojem joj Ljutiz izravno govori da će joj sutra usmeno reći od koga je dobio informaciju o prisluškivanju, odgovorila je da se ne sjeća imena, ali da je to vjerojatno bio netko iz policije.

Svjedokinja je potvrdila da je Zajednici folklornog amaterizma Grada Zagreba, koja se inače financira iz zagrebačkog proračuna, u ime tvrtke Tvornica događaja poslala nekoliko fiktivnih računa putem kojih je izvlačila novac.

Na pitanje tužitelja zašto je to radila, lakonski je odgovorila: "Dogodilo se ...".

Na današnje ročište pozivu se odazvao i svjedok Drago Topolovec, voditelj Zajednice folklornog amaterizma Grada Zagreba.

No, svjedočenje Medenice odužilo se i nakon 13 sati, tako da je Topolovec kao svjedok pozvan na iduće ročište zakazano za 11. travnja.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!