17:34 / 10.08.2020.

Autor: Margareta Jozinović/Petar Mikuličin/Dnevnik/IMS/HRT

Zašto su noćni klubovi noćna mora epidemiolozima

-

-

Foto: - / -

Mladi kao da nisu svjesni rizika koji zanos i luda atmosfera u vrijeme pandemije donose.
Sezona je godišnjih odmora, epidemiolozi i dalje upozoravaju da su mnogi zaraženi mladi koji odlaze u noćne klubove i tamo se ne pridržavaju mjera. Noćne zabave za epidemiologe su noćna mora.

- Iako je na otvorenom,predstavlja vrlo velik rizik za prijenos koronavirusne infekcije zato što je na malom mjestu vrlo velika koncentracija ljudi s nepoznatim zdravstvenim statusom, pojasnila je Matijana Jergović, voditeljica Odjela za procjenu rizika i logistiku NZJZ "Dr. Andrija Štampar".

Stožer: 45 novozaraženih, jedna osoba preminula, spremni za jesen

Iako se noćni život većinom preselio na obalu, neke domaće i strane goste novo normalno ne sprječava da se zabave.

Opreza nikada dovoljno pa takva mjesta redovito posjećuju Inspektori civilne zaštite. Na vlasnicima je da se pobrinu da slavlja budu pod kontrolom. No, mladi kao da nisu svjesni rizika koji zanos i luda atmosfera u vrijeme pandemije donose.

- Oni ni na koji način nisu zaštićeni, također se mogu zaraziti, iako kod njih bolest prolazi blaže i lakše, ali svejedno ima teških slučajeva, pa i smrti, pojasnio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Na kraju, sve se svodi na osobnu odgovornost jer će u suprotnom pojačane mjere ili sankcije diktirati budući ritam.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!