11:43 / 31.12.2020.

Autor: T.D./Hina

Zastupnici će pomoći stradalima

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL/Ilustracija

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL/Ilustracija

Foto: - / PIXSELL

Predstavnici saborski klubova potvrdili su u četvrtak kako će se svi njihovi zastupnici uključiti u pomoć stradalima u razornom potresu, no iz oporbe poručuju da ih na to nitko, pa ni predsjednik Hrvatskog Sabora, ne treba pozivati.
Predstavnici saborski klubova potvrdili su u četvrtak kako će se svi njihovi zastupnici uključiti u pomoć stradalima u razornom potresu, no iz oporbe poručuju da ih na to nitko, pa ni predsjednik Hrvatskog Sabora, ne treba pozivati.
➡️Potresi - najnovije informacije

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković pozvao je u srijedu sve zastupnike da doniraju dio plaće za prosinac za pomoć stradalima u razornom potresu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Branko Bačić (Klub HDZ-a) potvrđuje kako će se svi zastupnici HDZ-a odazvati pozivu predsjednika Sabora i donirati određeni iznos stradalima koliki, odlučit će svatko za sebe.

- I nakon potresa u Zagrebu smo donirali, osobno sam izdvojio cijelu plaću, rekao je Bačić.

- Zahvaljujem predsjedniku Sabora na inicijativi i pozivu, ali to zastupnicima SDP-a nije bilo ni potrebno jer su oni već donirali i novac i na razne druge načine uključili se u pomaganje stanovništvu u ugroženim područjima, izjavio je, pak, predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Neka Vlada više ulaže u zaboravljena području

I Nikola Grmoja ističe da su Mostovi zastupnici već tri dana na terenu, da je stranka već donirala sredstva, da sve stranačke organizacije prikupljaju pomoć, a osječka i sinjska već su je u utorak dostavile u Petrinju.

- Ne treba nas Gordan Jandroković pozivati da se odreknemo dijela plaće, mi znamo što nam je činiti, ali ja pozivam njega i Vladu da počnu ulagati u zapuštena i zaboravljena područja kako ih tako snažno ne bi pogodile nepogode poput potresa, poručio je Grmoja.

Zadršku prema Jandrokovićevu pozivu iskazuje i Hrvoje Zekanović (HS),  ističe da su Hrvatski suverenisti reagirali i prije tog poziva.

- Suverenisti već pomažu i pomagat će, neki su naši zastupnici već prvog dana uplatili značajne iznose, no žele ostati anonimni, ne žele se natjecati, niti sudjelovati u ovom populizmu, kazao je.

Naveo je da u Hrvatskoj postoji 'kasta 15000+, odnosno građani koji zarađuju više od 15 tisuća kuna mjesečno, a u njoj je i dio oporbe, pa Zekanović predlaže da im se dekretom plaće dva mjeseca prepolove i iznosi usmjere stradalima.

- Dignut ću ruku za to, ustvrdio je Zekanović.  

Potpredsjednica Kluba zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić izvijestila je da su već uplatili u hitnu donatorsku akciju Zaklade Solidarna, a, dodaje, naravno, da ćemo i od prosinačke plaće izdvojiti, također u istu Zakladu. Prema njezinu mišljenju, Solidarna je odradila sjajan posao s akcijom Fond 5,5 u kojoj je prikupljala sredstva za žrtve potresa u Zagrebu i okolici u ožujku, kada je prikupljen novac podijeljen direktno žrtvama potresa.

- Jako je dobra ideja da zastupnici izdvoje dio plaće za stradale u Sisačko-moslavačkoj županiji, neovisno o tome u koji će fond uplatiti. To je važno, ima nas 151 zastupnika i zastupnica i ako svatko izdvoji dobar dio svoje plaće, onda to može biti pristojan iznos za stradale, poručila je Benčić.

Iznos dogovoriti na Predsjedništvu, može i na duži rok

Silvano Hrelja
(HSU) poručuje kako je voljan pomoći i na duži rok, ne samo jedan mjesec, no ima konkretan prijedlog.

- Mislim da nije vrijeme za takmičenje, možda bi na saborskom Predsjedništvu trebalo dogovoriti neki iznos koji bismo svi izdvajali ako treba dva-tri, šest mjeseci, s tim da dobijemo izvješće gdje su točno ta sredstva utrošena, rekao je Hrelja.

- Uvijek doniram, pa ću i ovaj put, na to me nitko ne treba pozivati, poručuje i Anka Mrak Taritaš (Glas) im konkretizira kako će uplatiti novčana sredstva kako bi se moglo kupiti ono što uistinu treba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!