09:44 / 02.03.2018.

Autor: S.M./M.M./Hina/HRT

Zastupnici cijelu noć raspravljali o Poslovniku; oporba - borimo se za slobodu govora

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Saborska oporba tijekom jutra nastavila je stankama produljivati trajanje rasprave o izmjenama saborskog Poslovnika.
Saborska rasprava o izmjenama Poslovnika, koja je počela sinoć nešto prije ponoći završila je tek danas oko 16.30. Kao i cijele noći, saborska oporba tijekom jutra nastavila je stankama produljivati trajanje rasprave o izmjenama saborskog Poslovnika ističući da se bore za slobodu govora zastupnika i onih koji su ih birali. 

Nikola Grmoja (Most) kazao je kako se u javnosti predstavlja da se noćas dogodio cirkus, no, tvrdi, dogodio se otpor oporbe da osujeti namjere vladajućih da se o izmjenama Poslovnika u Saboru raspravlja u ponoć. Naš je zadatak da govorimo o problemima ljudi koji su nas birali, rekao je mostovac nakon stanke podsjećajući kako je u Saboru, iz oporbenih redova, noć provelo sedam zastupnika Mosta, po dva iz SDP-a i Živog zida te Glasova Anka Mrak Taritaš.

HDZ i njihovi partneri danas neće glasovati o tim izmjenama pa će javnost više pratiti što se događa, koje izmjene predlažu HDZ i njegovi partneri te što time što žele postići, rekao je Grmoja.

U stankama kojima je prekidano zasjedanje tijekom noći govorilo se, tvrdi, o konkretnim problemima, a raspravljao se i o nakaradnom Poslovniku koji želi oduzeti pravo zastupnika da govori o problemima građana.

Saborski zastupnik SDP-a Mirando Mrsić poručio je da su Narodne novine primjer kako je političko kadroviranje štetno za javna poduzeća. Ministra državne imovine Gorana Marića pozvao je da poduzme korake kako bi za loše poslovanje državih poduzeća odgovarali odgovorni, a ne radnici. Zadnji čavao u lijes je, kaže, toaletni papir, koji će doći glave Narodnim novinama pa će one otići u stečaj.

Bila je ovo duga noć, ali smo jasno dokazali da nismo jalova oporba, rekla je Ines Strenja Linić (Most) istaknuvši kako se bore da u parlamentu mogu govoriti o temama koje sami izaberu.

Pokazali smo kako se stvari mogu dovesti do apsurda, ali samo da pokažemo što vladajući čine poslovniku u smislu demokracije. Naš je alat ova govornica i tim alatom mi replikama upozoravamo da nešto treba promijeniti, ustvrdila je Anka Mrak Taritaš (Glas), dodavši kako oduzeti zastupnicima riječ znači da vladajući žele da oporba uvijek bude oporba.

Prema prijedlogu gospodina Plenkovića, mi se degradiramo, smanjuje se uloga parlamenta, trebali bi biti poslušni psići na lancu gospodina Plenkovića. Zato se protivimo ovom poslovniku, takvom odnosu prema Saboru, rekao je Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid).

Miro Bulj (Most) kazao je da vode borbu za slobodu govora koju je htjela ograničiti većina nad manjinom jednim nedemokratskim pokušajem. Nije ovo borba za nas saborske zastupnike, nego za one koji su nas birali da govorimo u njihovo ime, rekao je.

Prvi put u povijesti rasprava je trajala bez prestanka cijelu noć. Ja sam u sabornici jučer od 9.30, a ostat ću i dalje jer smatram da je borba protiv ove vlade i za slobodu govora moja uloga, poručio je Ivan Pernar (Živi zid).

Dolazak predsjednika Sabor Gordana Jandrokovića oko 8 sati u sabornicu zastupnici koji cijeli noć raspravljaju dočekali su pljeskom.

Arsen Bauk (SDP) najavio je da će njegova stranka na prijedlog Poslovnika podnijeti 17 amandmana, od kojih je kao ključne naveo zadržavanje stanke i mogućnost predlaganja dnevnog reda. Upozorava i da cjelonoćnom raspravom nisu iscrpljene sve mogućnosti produljenja rasprave jer, kaže, moguće je napisati i 1000 amandmana pa puta dvije minute i Poslovnik će biti donesen tek idući tjedan.

Gordan Maras (SDP) svoj govor nakon jedne od mnogobrojnih stanki snimao je mobitelom kako bi, rekao je, građani na društvenim mrežama mogli pratiti što se događa u Saboru jer ovo je prvi put u povijesti da sjednica traje 24 sata.

Sabor: Rasprava i dalje traje, oporba kritizirala izmjene saborskog Poslovnika

Maras je zahvalio zaposlenicima Hrvatskog sabora koji su s njima proveli cijelu noć i koji rade za 3.500 kuna te poručio Jandrokoviću kako ih treba nagraditi.

Oporba se ponovno pobunila kad je predlagatelj izmjena Poslovnika Željko Reiner (HDZ) napustio sabornicu, pozivajući se na povrede Poslovnika, nakon čega je Jandroković odredio stanku od 30 minuta.

Predsjednik Odbora za Ustav i Poslovnik akademik Željko Reiner, na inzistiranje Mostovih zastupnika, objasnio je kako su za izvjestitelje tog radnog tijela u saborskoj raspravi o izmjenama Poslovnika, uz njega dodani i zastupnici Marija Jelkovac i Marko Šimić (HDZ).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!