10:57 / 18.06.2021.

Autor: T.V./HRT

Izglasan rebalans proračuna

Glasovanje u Saboru

Glasovanje u Saboru

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Saborski zastupnici izglasali su rebalans državnog proračuna, i to sa čak 77 glasova potpore. Iščekivalo se da će 76 potrebnih glasova skupiti zahvaljujući dogovoru s HDZ-ovim partnerima Reformistima Radimira Čačića, koji su "slaganje" lokalnih uvjetovali potporom u Saboru. Još jedan dodatni, 77. glas donio im je Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika.


"Žetončići" se sada mogu zvati "hreljtončići", poručio je Hrelji predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

- Istina nikoga ne može nikoga uvrijediti, može samo boljeti. A ova istina boli. Vlada, koja je u Hrvatskoj nastavila promovirati korupciju, upravo tim koruptivnim metodama koristi se i kada slaže svoju većinu. To je hrvatska realnost, a mi u SDP-u ćemo se boriti protiv te realnosti, rekao je Grbin. 

Rebalans je poduprla i Reformistica Natalija Martinčević iako je nedavno bila suzdržana kod glasovanja o povjerenju ministru Viliju Berošu. Objasnila je da su u razgovorima s HDZ-om prihvaćeni uvjeti vezani za sastavljanje vlasti u Varaždinskoj županiji te dogovoreni projekti na državnoj razini.

Vučemilović: Ta jedna ručica zlata vrijedi

Vesna Vučemilović
iz Domovinskog pokreta kaže da nije iznenađena ovakvom odlukom Reformista.

- I zadnji puta kada se donosio proračun gospođa Martinčević je dosta ucjenjivački nastupila i udovoljilo se zahtjevima Reformista. Nije to samo slaganje većine već i brza pruga Zagreb-Čakovec gdje opet mi Slavonci ostanemo zakinuti. Ja uvijek kažem da 8 zastupnika iz 4. izborne jedinice HDZ-a ima daleko manji utjecaj nego jedan zastupnik Reformista. Ta jedna ručica zlata vrijedi, ustvrdila je.

Sabor odbio sve oporbene amandmane

Prije glasovanja o samom rebalansu, Sabor je glasovao i o stotinjak oporbenih amandmana, no kao i Vladini predstavnici dan prije sve ih je odbio.

Te su amandmane podnijeli Klub Mosta i 'mostovci' Miro Bulj Ante Kujundžić, Marin Miletić i Nikola Grmoja, Klub ZLB, Boška Ban Vlahek (SDP), Vesna Vučemilović (DP)i Katarina Peović (RF).

Na što će se raspodijeliti glavnina rebalansa

Rebalans proračuna, posljedica je covida, ali prije svega problema u zdravstvu odnosno dogovora s veledrogerijama, a nakon što su iscrpljene zakonske mogućnosti da se dug prema njima rješava preraspodjelama u proračunu.

Najveći dio povećanih rashoda otići će za zdravstvo, za koji se osigurava dodatnih više od 2,8 milijardi kuna. Rebalansom se osigurava i dodatnih dvije milijarde kuna za mjere očuvanja radnih mjesta i skraćenog radnog vremena.

Osim Proračuna, Sabor je izmijenio i prateći mu Zakon o izvršavanju Državnog proračuna, a prihvatio je i Godišnji izvještaj o izvršenju Državnoga proračuna za 2020.

Sabor potvrdio promjene u zastupničkim redovima

Hrvatski sabor odobrio je u petak šest zastupničkih zahtjeva za mirovanjem, odnosno aktiviranjem mandata. Većina ih je uvjetovana nedavnim lokalnim izborima i činjenicom da su neki zastupnici izabrani na dužnosti nespojive sa zastupničkom.

Konkretno, slučaj je to sa HDZ-ovim zastupnicima Anđelkom Stričakom i Ivanom Celjakom koji su izabrani za župane, IDS-ovim Tuliom Demetlikom koji je izabran za zamjenika župana i Tomislavom Tomaševićem, zagrebačkim gradonačelnikom, pa će umjesto njih u Sabor njihove zamjene.

To su Nadica Dreven Budinski, Marin Piletić, Emil Daus i Urša Raukar.

Izgubljeni izbori, razlog je zbog kojega je mandat aktivirao bivši bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs (NZ), a iz Sabora odlazi njegova zamjena Martina Grman Kizivat (SDP).

Svi oni u petak su prisegnuli da će dužnost zastupnika obnašati savjesno i odgovorno, držati se Ustava i zakona i poštivati pravni poredak te se zauzimati za svekoliki napredak Hrvatske.

Riječima "Prisežem", Piletić je dodao i "Tako mi pomogao Bog i sveti Josip"!

Nakon što je u prosincu zamrznuo mandat, u Sabor se vratio Dario Zurovec (Fokus), a otišao njegov zamjenik Davor Nađi. S obzirom na to da je ranije prisegnuo, Zurovec danas nije trebao ponavljati prisegu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!