21:04 / 03.12.2020.

Autor: /B.V.M./M.Š./P.F./Hina/HRT

Zastupnici izglasali kazne za kršenje epidemioloških mjera

-

-

Foto: - / -

Izmjene će biti dostavljene Narodnim novinama i čim ih one objave, može početi kažnjavanje građana koji ne nose ili nepravilno nose masku s 500 kuna, a onih koji organiziraju okupljanje više od 10 osoba i do 40 tisuća kuna
Sa 76 glasova vladajuće većine "za" i 53 oporbena protiv, Hrvatski sabor donio je izmjene Zakona o  zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Odmah nakon završetka glasanja te će izmjene biti dostavljene Narodnim novinama i čim ih one objave, može početi kažnjavanje građana koji ne nose ili nepravilno nose masku s 500 kuna, a onih koji organiziraju okupljanje više od 10 osoba i do 40 tisuća kuna.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije
➡️ Capak: Cjepivo će biti besplatno, a cijepljenje dobrovoljno

Pri tome je, na prijedlog vladajuće većine, Vlada obvezana tri puta na godinu Sabor izvijestiti o provedbi i učinku mjera, a prvi put to treba učiniti u siječnju na početku prve saborske sjednice u idućoj godini. Odbijen je amandman Mosta i zaključak SDP-a da Vlada Saboru izvješća o mjerama podnosi jedanput na mjesec.

"Nužna je dvotrećinska većina"

Oporba je ustrajala na tomu da zakon, kojim se ograničavaju prava i slobode građana, treba donijeti dvotrećinskom većinom, dok vladajući tvrde da oporba nema pravo.

- De facto smo u izvanrednom stanju i na snazi bi trebao biti članak 17. Ustava, trebamo i moramo imati dvotrećinsku većinu u Saboru, rekao je Tomislav Tomašević (Možemo).

Meni nije jasno smeta li oporbi što se zakon donosi sa 76 ili 101 rukom ili njegov meritum, mjere koje se donose, uzvratio je Branko Bačić (HDZ), ističući kako se sa 101 glasom donose samo Ustav i ustavni zakoni, sve drugo donosi se sa 76 glasova.

Arsen Bauk (SDP) kaže da se, boksačkim rječnikom mjere iz zakona mogu podijeliti na laku (nošenje maski), srednju (javna okupljanja) te tešku kategoriju, a to je zabrana ili ograničenje privatnih okupljanja.

- Vrijeme je da većina prizna  da smo iz domene obične došli u kategoriju velike prirodne nepogode iz članka 17. Ustava za koju treba dvotrećinska većina, smatra Bauk.

Ako govorite o tri kategorije, klasični nokaut je lišavanje slobode, a on se u Saboru donosi sa 76 ruku, uzvratio mu je Bačić.

Za nenošenje maski 500 kuna kazne

Spomenuti zakon propisuje obvezu pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, zabranjuje ili ograničava održavanje javnih i privatnih događaja i okupljanja. Kad se radi o kaznama, za fizičku osobu koja nepravilno nosi maku za lice ili medicinsku masku iznosi 500 kuna.

Za onoga tko organizira privatnu zabavu kazna je do 10 tisuća kuna, za vlasnika, odnosno posjednika privatnog posjeda, koji organizira ili dopusti privatno okupljanje kazne su od pet do 10 tisuća kuna.

Mjere će provoditi policija, Civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata. Iz Vlade su više puta ponovili da poanta zakonskih izmjena nije u novčanom kažnjavanju, nego u prevenciji i pridržavanju propisanih mjera.

Prema prekršiteljima će se prvo ići upozorenjem i edukacijom, no ako netko ostane uporan u tome - prema njemu se mogu primijeniti prekršajne odredbe. Izmjenama tog zakona policija nije dobila nove ovlasti, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ustvrdivši da nitko nikome neće upadati u stan s obzirom na to da je dom Ustavom zaštićena kategorija.

Bauk: Je li Franković imao pravo glasovati?

Arsen Bauk (SDP) zatražio pisani odgovor je li Mato Franković (HDZ) imao pravo glasovati iz daljine, s obzirom na to da je od srijede u samoizolaciji, a istog dana gostovao je u dnevniku jedne televizije. 

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odgovorio je kako je Franković u pojačanom nadzoru ili preventivnoj samoizolaciji po naputku svog epidemiologa, što je potvrdio i sam Franković.

Donesen paket porezne reforme

Sabor je donio i paket zakona iz petog kruga porezne reforme, koji stupa na snagu 1. siječnja, a donosi porezno rasterećenje od oko dvije milijarde kuna.

Sabor prihvatio Sessino izvješće

Hrvatski sabor u petak je prihvatio nekoliko izvješća, među kojima i izvješće predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse o stanju sudbene vlasti u 2019. godini.

Sessa je u Saboru rekao da broj neriješenih sudskih predmeta lagano pada, ažurnost sudova je zadovoljavajuća, a stanje nije katastrofalno kako se nastoji prikazati.

U prošloj godini zaprimljeno je 1.289.716 predmeta, rješavano ih je oko 1.700.000, riješeno 1.215.959, a neriješeno 471.348 predmeta.

Sessa je izvijestio da Hrvatska ima 66 sudova i 1712 sudaca, a na sudovima je zaposleno 6593 djelatnika. Bilježi se trend smanjenja broja sudova i sudaca.
Proračun sudstva u prošloj je godini iznosio 1,3 milijarde kuna i bio je nešto veći nego godinu prije.

Najveći dio proračuna (oko 80 posto) odlazi na plaće zaposlenika.

Sessa je upozorio kako sudovima treba više radnog prostora, a najteže je stanje sa sudom u Sesvetama, za koji treba izgraditi novu zgradu.

Sabor je prihvatio i više izvješća o revizijama koje mu je podnio Državni ured za reviziju.

Jandroković Grmoji: Nije Vas tužio premijer, nego Ranko Ostojić

Pred njim je prisegnuo zastupnik Davor Nađi koji će mijenjati Darija Zurovca (Fokus), koji je svoj mandat stavio u mirovanje.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković opetovano je pozvao klubove da se dogovore kako bi se donijela konačna odluka o imunitetu Nikole Grmoje (Most), kojega je za klevetu još 2016. tužio bivši SDP-ov ministar Ranko Ostojić zbog izjave da ima indicije kako je Božu Petrova nakon parlamentarnih izbora protuzakonito obrađivao PNUSKOK.

Jandroković je to učinio nakon što ga je Grmoja podsjetio na obećanje staro više od mjesec dana da će se klubovi konzultirati o njegovu zahtjevu da mu se skine imunitet kako bi ga premjer Andrej Plenković mogao tužiti zbog teških optužbi koje je iznio vezano za muljaže u našim veleposlanstvima.

- Molim da se to riješi i da mi se skine imunitet, pozvao je Grmoja na što ga je Jandroković podsjetio da ga nije tužio Plenković, nego Ostojić.

- Premijer ima pametnijeg posla, uzvratio mu je Jandroković, pa zamolio klubove da se dogovore i da se donese odluka o skidanju imuniteta Grmoji.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!