22:07 / 29.04.2020.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT

Zastupnici o predstojećim izborima i radu nedjeljom

-

-

Foto: - / -

U HDZ-u opovrgavaju optužbe iz oporbe da se mjere za sprječavanje širenja koronavirusa popuštaju radi parlamentarnih izbora te da se vladajući u tu svrhu koriste i radom Nacionalnog stožera.
Po hodnicima Hrvatskog sabora jedna od tema razgovora bili su parlamentarni izbori, točnije vrijeme njihova održavanja te zabrana rada nedjeljom kao epidemiološka mjera. U HDZ-u opovrgavaju optužbe iz oporbe da se mjere za sprječavanje širenja koronavirusa popuštaju radi parlamentarnih izbora te da se vladajući u tu svrhu koriste i radom Nacionalnog stožera.

Bačić: HDZ ne iskorištava rad Stožera
GLAS: Zbog zabrane rada nedjeljom ovo će biti najskuplja kampanja HDZ-a
Koliko će se još u aktualnom sazivu slušati ova rečenica: Počinjemo s radom.

Ovisit će o parlamentarnoj većini koja će odlučiti o datumu raspuštanja Sabora. Izbori će biti održani, kažu u HDZ-u, kada se steknu uvjeti.

- Nećemo zbog izbora riskirati zdravlje naših građana, to nam na kraj pameti ne pada, niti bi mi zloupotrebljavali činjenicu da se ova Vlada i ovaj Stožer sjajno nose s ovim velikim izazovom koji je pred Hrvatsku stavila kriza oko koronavirusa, ističe Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

- Očekuje se, naravno, koncem godine da će biti određene refleksije koje neće biti pozitivne i u tom trenutku procjena HNS-a je da je bolje da tu politiku i odluke donosi nova vlada, s novim legitimitetom, smatra Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a.

Oporbenom SDP-u važna su 2 kriterija.

- Pravi termin za održavanje parlamentarnih izbora bio bi kada se u Hrvatskoj omogući sloboda kretanja i pravo na javno okupljanje. Ako je to sutra, onda sutra, a ako nije, onda kad se to dogodi, kaže Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

U Mostu s mogućim datumom izbora povezuju i donošenje mjera.

- Da su u ožujku mjere donesene za 3 mjeseca, do izbora, kada ih planiraju u srpnju, te mjere bi bile gotove. Ali oni to donose sada da te mjere vrijede do izbora, a nakon izbora tko živ, tko mrtav, govori Nikola Grmoja, predsjednik Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista.

U Saboru se komentirala i privremena obustava rada nedjeljom.

- Sad se, zbog dodvoravanja HDZ-a Katoličkoj crkvi, odlučilo da se ponovno ide s eksperimentom zabrana rada nedjeljom. Ali eksperiment radimo, odnosno, radite na živim ljudima, ističe Anka Mrak-Taritaš, predsjednica Kluba zastupnika GLAS-a.

Da je pitanje neradne nedjelje ispolitizirano, uvjeren je Branko Hrg, koji krivca vidi na ljevici.

- Zato što je SDP proglasio sindikate radikalnom desnicom, smatra Branko Hrg, predsjednik Kluba zastupnika HDS-a, HSLS-a i HDSSB-a.

SDP neradnu nedjelju prikazuje ideološki, a ne radi se o ideološkom pitanju. Radi se o pitanju ljudskosti.

Dok se zbog rada nedjeljom lome politička koplja, Nacionalni stožer smatra da je zabrana potrebna kako bi se smanjila mobilnost ljudi za vrijeme pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!