Zastupnici pozdravili veću transparentnost u trošenju javnog novca

17:51 / 08.12.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Sjednica Hrvatskog sabora

Sjednica Hrvatskog sabora

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski zastupnici u raspravi su pozdravili povećanje transparentnosti u trošenju javnog novca koju donosi novi Zakon o proračunu, a koji prvi put propisuje kazne za "nestašne" gradonačelnike i župane.

Zakonom se prvi put uvode kazne za gradonačelnike, načelnike i župane koji se ogluše na zakon - morat će platiti od 10 do 50 tisuća kuna osobno ako transparentno ne prikažu sve troškove, kazao je Dario Hrebak ( Klub HSLS-a i Reformista) istaknuvši da je riječ o golemom iskoraku u kontroli trošenja javnog novca.


Javna objava svih troškova, smatra Hrebak, prisilit će lokalne čelnike da otvore javne financije i omogućiti da se skine stigma s dužnosnika koji odgovorno i časno rade svoj posao.

Hrebak je najavio i amandman HSLS-a po kojem će oni koji troše javni novac morati detaljno navesti kome su što platili, kada i koliko. Podsjetio je kako je transparentnost proračuna bio uvjet HSLS-a za  koalicijski sporazum s HDZ-om.


Državni tajnik u Ministarstvu financija Stipe Župan kazao da se želi unaprijediti proračunsko planiranje i izvještavanje o trošenju proračunskog novca, kako kod državnog, tako i kod proračuna županija, općina i gradova.


Najvažnije promjene odnose se na proračunsko planiranje i donošenje proračuna, izvršenje proračuna u dijelu kontrole izvršavanja rashoda, zaduživanja jedinica lokalne samouprave te uspostavu učinkovitijeg sustava financijskog i statističkog izvještavanja.


Povećanje transparentnosti javnih proračuna pozdravila je oporba, uz napomene da pojedine odredbe zakona treba preciznije definirati.


- Pozdravljamo smjer u kojem zakon ide, poručio je Damir Bakić (Klub zeleno lijevog bloka).


Slično kaže i Vesna Vučemilović (Suverenisti), koja smatra kako sadržaj objave podataka ne bi trebao određivati ministar financija naputkom, već bi to trebalo odrediti samim zakonom.


Boris Lalovac (SDP) povezao je donošenje novog zakona o proračunu, za koji kaže da je zakon svih zakona, sa skorim uvođenjem eura.


- Vjerojatno je Europska komisija to tražila od Vlade prije uvođenja eura kako bi trošenje sredstava poreznih obveznika i EU-a bilo transparentno, rekao je.


- Dosad građani nisu mogli pronaći informacije o tome kome je gradonačelnik platio ručak, što se sada mijenja, rekla je Marijana Puljak (Klub GLAS-a i Centra).


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!