Zastupnici prije rasprave o Izvješću DORH-a traže ostavku glavne državne odvjetnice

26.11.2021.

12:48

Autor: Podnevni Dnevnik/IMS HTV-a/HRT

Sabor o Izvješću DORH-a

Sabor o Izvješću DORH-a

Foto: HTV / HRT

Hrvatski sabor radni tjedan završava bez glasanja, ali s raspravom koja se dugo čekala - o Izvješću glavne državne odvjetnice o radu državnih odvjetništava u 2020. godini. To izvješće na dnevnom redu Sabora stoji već dulje od 60 dana, pa je oporba predvođena Mostom prikupila zastupničke potpise na temelju kojih je Zlata Hrvoj Šipek pozvana u Sabor

- Rasprava koja će natjerati zastupnike da gotovo cijeli petak provedu u Hrvatskom saboru još nije niti počela, rekla je u javljanju za podnevni Dnevnik iz Sabora Tatjana Munižaba.


- Zaredale su se stanke, a potom oštre replike, takve da bi glavnoj državnoj odvjetnici vjerojatno bili draže da je danas bilo gdje drugdje nego ovdje u Hrvatskom saboru. Iako joj statistika iz Izvješća za 2020. ide u prilog, neka recentna zbivanja u 2021. poput slučaja Žalac ili Agrokor dovela su do toga da se više od dva sata govorilo o ostavci glavne državne odvjetnice, kazala je Munižaba.

- Treba reći, ako doista sumnjamo da je ovdje bilo političkih opstrukcija u predmetu jedne miistrice, treba se zapitati tko je tu političku opstrukciju naručio i u čijem se interesu ona provodila. To je nedvojbeno Andrej Plenković, njegova vlada i HDZ-ova parlamentarna većina, kazala je Dalija Orešković (CENTAR).


- Državno odvjetništvo ne radi svoj posao, a za to je najodgovornija glavna državna odvjetnica. Zbog toga mi u SDP-u tražimo da Hrvatski sabor raspravi i odluči o tome hoćemo li pokrenuti postupak njenog opoziva. Svi morate biti svjesni - kod korupocije postoje samo dvije opcije, da se borite protiv nje ili je podržavate. Na glasanju o glavnoj državnoj odvjetnici imate ćete priliku pokazati za što se zalažete, rekao je Peđa Grbin (Klub zastupnika SDP-a). 


- Ovo što slušamo od strane opozicije je napad na Vladu i HDZ preko Državnog odvjetništva. Klub HDZ-a nije za to da budemo prijeki sud. Mi smo nositelji zakonodavne vlasti i kao takvi se trebamo ponašatii nastupati, rekla je Marija Jelkovac (Klub zastupnika HDZ-a).  

Iz prethodne ocjene Vlade o radu Državnog odvjetništva u 2020. lako je razabrati da će zahtjev oporbe za smjenom glavne državne odvjetnici biti još jedan "pucanj u prazno". To se moglo i vidjeti na zajedničkoj sjednici Antikorupcijskog vijeća za pravosuđe gdje je HDZ-ova većina prihvatila Izvješće o radu DORH-a za 2020. godinu. Oporba je "rešetača" glavni državnu odvjetnicu koja je odgovarala na pitanja, kazala je Munižaba.


- Koliko je točna informacija da je i vodstvo DORH-a bilo obaviješteno od strane USKOK-a o svemu što se radilo na slučaju Žalac. Jesu li točne medijske najave da dolazi do smjene gospođe Vanje Marušić, upitao je glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić.


- Informacije o smjeni Vanje Marušić su potpuno neutemeljene. Ni u kom slučaju odluku neću donositi pod pritiskom medija i javnosti koji jedan dan navijaju za jednu stranu, a drugi dan za drugu stranu. Štp se tiče predmeta Žalac mogu kratko reći da je u tijeku provođenje nadzora u radu nad tim predmetom USKOK-a, kazala je Hrvoj Šipek.


- To su takvi skandali da, bez obzira što negirate da će Vanja Marušić morati otići, mislim da je jedini izlaz iz ove situacije vaša smjena, rekao je Nikola Grmoja.


- Čini mi se da ste vi izrekli osudu prije nego što je provedeno suđenje. Svi predmeti o kojima govorite su predmeti koji su započeli i odluke donesene prije nego što sam ja preuzela dužnost glavnog državnog odvjetnika. Ako ćemo tako ići, vjerojatno bih trebala odgovarati i za zločine na Golom otoku, odgovorila je Hrvoj Šipek Grmoji

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!