13:43 / 30.04.2020.

Autor: HRT/Hina

Zastupnici prilagodili Poslovnik dobu "koronavirusa"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski sabor je izmijenio svoj Poslovnik te tako uredio poseban način rada u okolnostima pandemije koronavirusa.
Hrvatski sabor je izmijenio svoj Poslovnik te tako uredio poseban način rada u okolnostima pandemije koronavirusa.

Ključna je promjena određivanje broja zastupnika koji u doba opasnosti od zaraze koronavirusom mogu biti u sabornici, vodilo se računa o proporcionalnoj zastupljenosti klubova i broju njihovih zastupnika. 'Posegnulo' se za modelom kakav vrijedi za 'aktualno prijepodne' (broj članova kluba dijeli sa četiri), svaki klub ima pravo na najmanje jednog zastupnika u sabornici, veći klubovi na veći broj zastupnika. Na taj način u sabornici će, umjesto sadašnjih 30 (dva iz svakog kluba), moći biti 40 zastupnika, pa će se i dalje moći provoditi mjere zaštite od zaraze.

Zastupnik će u raspravi moći govoriti najdulje pet minuta, predstavnici klubova 10, a predstavnik predlagatelja 20 minuta. Zahtjev za stankom predsjedavajući može odobriti u trajanju do pet minuta.

Uređeno je da se sjednice saborskih odbora mogu održavati elektroničkim putem, odnosno audio ili videokonferencijskim putem. Osim u sabornici, glasovanje se može organizirati i u više prostorija izvan nje, elektroničkim putem ili dizanjem ruke, što se već prakticira.

Početak i prestanak posebnog načina rada Sabora, utvrđuje saborsko Predsjedništvo, sukladno odluci za to nadležnog tijela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!