15:05 / 31.01.2018.

Autor: HRT

Zastupnici: Treba raditi na poboljšanju odnosa sa Srbijom

-

-

Foto: - / -

Poziv predsjednice Aleksandru Vučiću da dođe u posjet RH komentirali su zastupnici. Zajednička je ocjena da treba razgovarati i raditi na poboljšanju odnosa.
Iznenadni poziv predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću da dođe u službeni posjet Hrvatskoj sredinom veljače u Saboru su komentirali zastupnici svih političkih opcija, uz zajedničku ocjenu da treba razgovarati i raditi na poboljšanju odnosa.

Zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac poručuje kako je iznimno značajno da dođe do tog susreta, na kojemu se radi već nekoliko mjeseci, kako bi se smirile negativne strasti, obuzdale negativne poruke i zaustavili polemički tonovi, koji nerijetko izazivaju neprijateljstva i animozitet. Također je važno da se vratimo svim pitanjima koja već godinama nisu u fokusu politike i ne rješavaju se, a to su otvorena pitanja vezana uz rat, izbjeglice, nestale, ratne zločine, prava manjina i granice, dodaje Pupovac. Nije komentirao je li Vlada sudjelovala u razgovorima o Vučićevu posjetu i je li premijer Andrej Plenković ostao iznenađen, jer nije o tome razgovarao.Zastupnica GLAS-a Vesna Pusić ističe da treba normalizirati odnose sa Srbijom. Ne znam je li to realno, ali je dobro raditi na poboljšanju odnosa između Hrvatske i bilo kojeg susjeda, naročito sa Srbijom jer su to vjerojatno najosjetljiviji odnosi u regiji, ocijenila je. Smatra da Vlada ne može biti iznenađena pozivom za posjet jer se takav susret mora koordinirati između svih čimbenika nadležnih za vanjsku politiku. To treba biti zaista pripremljeno, a ne za potrebe odnosa s javnošću, zaključila je Pusić.Miro Kovač (HDZ) kaže da je dijalog nužan i da treba razgovarati o otvorenim pitanjima, poput ratnog nasljeđa i agresije na Hrvatsku. Bilo bi vrlo važno da se napravi mali proboj, iskorak, i da se to vidi, neka to bude pitanje hrvatske manjine u Srbiji. Bilo bi za očekivati i pozitivno da hrvatska manjina u Srbiji bude zastupljena s mjestom u Skupštini Srbije, predlaže Kovač.Joško Klisović (SDP) smatra kako je dobro da se nastavi dijalog sa Srbijom o otvorenim pitanjima "koji je zamro nakon što je SDP izašao iz Vlade". No, napominje, politika predsjednice je pomalo zbunjujuća jer je prije dva mjeseca otkazala posjet Vučića uz objašnjenje da nisu sazreli uvjeti, a izložba o Jasenovcu u UN-u samo je dodatni prijepor između Srbije i Hrvatske, pa tim više ne razumije kako su sada stečeni uvjeti za susret.Miro Bulj (Most) upozorava da se ne zna kakva je hrvatska vanjska politika. Pitao bih kakva je to politika kada u istome danu premijer šalje Srbiji diplomatsku notu, ministrica vanjskih poslova govori da su promotori četništva na čelu Srbije, a predsjednica poziva predsjednika Vučića. Narod je zbunjen i nije mu jasno o čemu se radi, kaže Bulj.

MVEP: Vlada želi rješavati otvorena pitanja sa Srbijom

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!