12:51 / 06.02.2019.

Autor: M.Š./Hina

Zastupnici za povećanje plaća sudaca

-

-

Foto: - / -

Nastavljena je sjednica Hrvatskoga sabora.
Izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika kojima se povećava osnovica za obračun plaće sudaca za 6 posto naišle su na podršku saborskih zastupnika koji, međutim, upozoravaju kako bi se u budućnosti trebalo razmisliti o uvođenju sustava koji bi nagrađivao one koji više i bolje rade naprema onima koji štete ugledu pravosuđa.

"Cilj ovog zakona je da povećamo plaće u pravosuđu, sucima i državnim odvjetnicima, jer su u razdoblju od 2013. do 2014. osnovice za plaće išle dolje za 3 posto a nakon toga za 6 posto. Danas smo u situaciji da uz stabilnost proračuna koju imamo, plaće pokušamo vratiti na nekakvu pristojniju razinu", istaknuo je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Dodao je da se zakonom također želi riješiti neravnoteža u sustavu, odnosno izjednačiti plaće općinskih sudaca i sudaca trgovačkih i upravnih sudova.

Ministar pravosuđa također se pohvalio kako  spajanje općinskih i prekršajnih sudova daje očekivane rezultate te kako očekuje daljnje smanjenje neriješenih predmeta. "Prije 10 godina bilo je to 1,6 milijuna neriješenih predmeta, a sada smo na oko 350 tisuća. Iz godine u godinu rješavamo više nego što primamo i mislimo da takav rad će za nekoliko godina dovesti do smanjenja broja neriješenih predmeta na jednu pristojnu razinu", kazao je.

I vladajući i oporba podržali su zakonske izmjene odnosno povećanje plaća sudaca uz zamjerku da zakon  ne predviđa nagrađivanje kvalitetnijih sudaca u odnosu na one koji rade loše. "Vi ste ovdje došli kao voditelj gradilišta investitoru tražiti malo više novaca za svoje radnike koji nisu brzi i kvalitetni, ali barem neka budu skupi", ustvrdio je nezavisni zastupnik Tomislav Žagar zamjerajući što nije predviđeno nagrađivanje kvalitetnijih sudaca.

Na istom je tragu i Orsat Miljenić (SDP) koji smatra da je trebalo umjesto linearnog dizanja plaće uvesti sustav rangova koji bi omogućio napredovanje sukladno rezultatima rada i stažu. "Jedini dobar i zdrav sustav je da ljude potičete da ako rade bolje imaju više u džepu", kazao je.  Anka Mrak Taritaš (Glas) apelirala je da se razmisli o sustavu povećanja plaća sudaca ovisno o broju riješenih predmeta, sukladno izmjenama zakona koje predlaže Klub zastupnika Glasa i HSU-a.

Mirando Mrsić (Demokrati) upozorio je na nepovjerenja građana u pravosuđe podsjetivši da je Hrvatska na 120. mjestu po kriteriju neovisnosti pravosuđa "između Mozambika i Kambodže". "Kako komentirati situaciju kada pravosuđe osuđuje sina jedna generala koji je imao puno droge, vagu i novac na rad za opće dobro a jednog čovjeka koji je bolestan, koji koristi ulje kanabisa za lijek, osudi na zatvorsku kaznu?", upitao je Mrsić.

Na loše stanje u pravosuđu ukazao je i nezavisni Marin Škibola navodeći kako za prvostupanjsku presudu u parničnim i trgovačkim postupcima treba u prosjeku oko 380 dana u prosjeku, dok je u razvijenim zemljama EU potrebno tek nekoliko desetaka dana. Zastupnici su u nastavku raspravili prijedlog zakona o Pravosudnoj akademiji koji regulira ustrojstvo i djelokrug rada akademije u cilju unapređenja edukacije pravosudnih službenika i dužnosnika, na koji nisu imali primjedbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!