18:12 / 23.02.2022.

Autor: Hina/A.P.C.

Zastupnici za različite registre stanovništva

U Saboru o Strategiji razvoja službene statistike

U Saboru o Strategiji razvoja službene statistike

Foto: Marko Prpic / Pixsell

U saborskoj raspravi vezanoj uz prijedloge Strategije razvitka službene statistike i programa statističkih aktivnosti istaknuta je u srijedu potreba uvođenja registra stanovništva po uzoru na druge europske zemlje kako bi se moglo primjerenije pratiti kretanje stanovništva.

U Saboru se vodila objedinjena rasprava o Prijedlogu strategije razvitka službene statistike RH od 2021. do 2030. te Prijedlogu programa statističkih aktivnosti RH od 2021. do 2027.


Potreba za registrima radi boljeg upravljanja


Vesna Vučemilović (klub Hrvatskih suverenista) najavila je potporu tim dokumentima, no upozorila je na nesrazmjer podataka budući da Hrvatska ima nešto više od 3,8 milijuna stanovnika, 3,6 milijuna birača i 4 milijuna zdravstvenih osiguranika.


Po njezinim riječima, potrebno je ustrojiti registre stanovnika, umirovljenika, zaposlenih, korisnika zdravstvene zaštite, jer su, istaknula je, "odstupanja prevelika i ništa se s ničim ne poklapa". Također je, kazala je, potreban i registar stambenih jedinica kako bi se uveo porez ne nekretnine čije uvođenje smatra nužnim i neizbježnim.


Ivana Posavec Krivec (klub Socijaldemokrata) istaknula je kako je statistika važna u domaćim i međunarodnim razmjerima radi usporedbe s drugim zemljama. 

Naglasila je kako je popis stanovništva najveće statističko istraživanje i jedan od temeljnih dokumenata svake države, na temelju kojih se donose planovi i programi. Stoga je upitala mogu li se dobiveni podaci koristiti za kreiranje politika i u znanstvenim istraživanjima. 


Podsjetila je kako Hrvatska prema popisu stanovništva u odnosu na 2011. ima 400.000 manje stanovnika, odnosno gotovo 10% manje. Napomenula je kako većina zemalja ima registar stanovništva, a Hrvatska još ne, pa se zalaže za njegovo uvođenje, jer je nužan za upravljanje resursima i ciljano usmjeravanje planova i programa i upravljanja zemljom.   

Važnost statistike 


Marijana Puljak (klub Centar-Glas) upozorila je kako statistika pokazuje da je Hrvatska druga najsiromašnija zemlja Europske unije, nakon Bugarske.  


Dodala je kako je u Hrvatskoj kupovna moć na razini 56% od one u u Njemačkoj. Također, istaknula je da je Hrvatska vodeća u svijetu po smrtnosti od covida na tjednoj razini te da je u proteklih 10 godina izgubila 9,25 posto stanovništva.


- Stoga je statistika važna radi usporedbe s drugim zemljama osobito u vrijeme pandemije koronavirusa, istaknula je Puljak. Naglasila je i kako je važno ispravno tumačiti podatke kako bi se donijele učinkovite odluke.


Katarina Peović (klub HSS- Radnička fronta) najavila je da će biti protiv predloženih prijedloga dokumenata. Ustvrdila je kako je strategija prepuna floskula i prepisan zakon što je loše jer, rekla je, ne detektira probleme. 


- Potreban nam je registar stanovništva koji bi dao uvid u njegovu strukturu, kao i registar zgrada i stanova, uz ažuriranje svake godine, dodala je Peović.


Sandra Benčić (klub Zeleno-lijevog bloka) ocijenila je kako predložena strategija djeluje staromodno, kao iz nekog drugog vremena te da dokumenti nemaju kvalitativnih nego samo kvantitativnih podataka.


- Nemamo podataka o distribuciji dohotka i o tome kako je pandemija koronavirusa utjecala na njih, rekla je uz ostalo. 


 I zastupnica Benčić smatra da je potrebno uvesti registar stanova i zgrada.


Josip Begonja (klub HDZ-a) najavio je potporu predloženim dokumentima kojima se definiraju prioriteti i smjernice razvoja statističkog sustava i njegov doprinos razvoju zemlje u cjelini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!