Zastupnik Marin Lerotić zbog neslaganja s vodstvom stranke napustio IDS

01.06.2023.

11:09

Autor: Hina/HRT/T.S.

Marin Lerotić napušta IDS

Marin Lerotić napušta IDS

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Dosadašnji saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić izvijestio je da je napustio tu stranku zbog neslaganja s novim vodstvom i unutarstranačkim intrigama te je najavio da se neće učlanjivati u bilo koju drugu stranku ni klub nego ostaje nezavisni oporbeni zastupnik.


Danas sam donio vjerojatno najtežu odluku u životu da napustim IDS koji me oblikovao i kao političku osobu i na ljudskoj razini svojim temeljnim vrijednostima kao što su liberalizam, regionalizam, istrijanstvo, multikulturalnost, tolerancija, suživot, demilitarizacija. Tim ću vrijednostima i dalje ostati vjeran, izjavio je Lerotić novinarima u Saboru.

IDS je u zadnjih 30 godina jedna od najjačih hrvatskih stranki, ogromna europska stranka koja već dva mandata u Europskom parlamentu ima zastupnika, koji je učinio puno kako bi Istra danas bila najrazvijenija hrvatska regija, kazao je. Međutim, žao mi je da smo se danas pretvorili u bezličnu stranku, bez ideja, bez programa i vizije, koja je zaokupljena svojim unutarnjim sukobima i prepucavanjima, pogotovo medijskim. To definitivno nije dobro i u tome zaista više ne želim sudjelovati, pojasnio je razloge odlaska iz IDS-a.

Za predsjednika stranke Dalibora Pausa i novo vodstvo stranke kazao je da 'misli da nema programa, vizije ni ideje, što se očituje u rejtingu'. Istaknuo je da je od novog vodstva očekivao da će nakon malo lošijih rezultata na lokalnim izborima podignuti stranku i, napominje, umjesto da se bavimo time, mi se bavimo unutarnjim intrigama i prepucavanjima i stranka se bavi sama sobom.


Ostaje nezavisan oporbeni zastupnik


Bit političke stranke je da se bavi građanima i kada se počne baviti sama sobom, ta je stranka izgubila svoj smisao, rekao je Lerotić.

Iako nije sve bilo savršeno, naglašava, mislim da je prijašnje vodstvo bolje radilo, a od novog vodstva nakon lokalnih izbora se očekivala nova energija, novi zanos, ideje i programi.

Nažalost, to nemamo nego sve goru situaciju, primjerice, u Puli već sedam mjeseci nemamo svoju podružnicu, grad na čelu s Filipom Zoričićem ne funkcionira, a mi se unutar stranke prepucavamo dok građani od IDS-a očekuju da bude pokret novih ideja i mogućnosti koje ćemo im ponuditi na sljedećim izborima. Toga nema i u tome zaista ne želim više sudjelovati", ocijenio je Lerotić.

Najavio je da se ne planira učlaniti u neku drugu stranku, neće ulaziti u neki drugi klub i bit će nezavisni oporbeni zastupnik.Paus: Lerotićeva odluka o napuštanju IDS-a ne iznenađuje

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus komentirao je odluku  Lerotića o napuštanju stranke zbog "neslaganja s novim vodstvom i unutarstranačkim intrigama", rekavši kako ona došla iznenada, ali ne iznenađuje. 

- Nezadovoljstvo je obostrano još otkako je iz stranke izašao njegov dugogodišnji mentor Boris Miletić, koji mu je uvijek čuvao leđa, s kojim je igrao fingiranje anketa koja je dovela do gubitka Pule, rekao je Paus dodavši da otkako je on predsjednik IDS-a, Lerotić, a ni nitko drugi, nema takvu zaštitu.

- IDS nije savršena stranka, bilo pogrešnih politika i kadrovskih poteza, zato je kažnjena na izborima. Zbog toga smo se okrenuli novom smjeru i novim ljudima te krenuli jačati povjerenje. To je dug put, mijenjamo se, ali ni milimetra ne odstupamo od obrane interesa naše Istre, svakog našeg mjesta i čovjeka, kaže predsjednik IDS-a.

Možemo: Ne čudi nas što je Lerotić napustio IDS


Čelnica pulskog Možemo i gradska vijećnica Dušica Radojčić izjavila je u četvrtak kako je nimalo ne čudi što je dosadašnji saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić napustio stranku jer IDS već duže vrijeme, pogotovo nakon neuspjeha na izborima, ima ozbiljnih problema.

- Nimalo nas ne čudi, to je logična posljedica situacije u nekad vodećoj stranci u Istri i Puli, koja je neuspjeh na izborima doživjela kao katastrofu i to svaki dan pokazuje u praksi. Stoga nije ništa neobično što je ljudi napuštaju, rekla je Radojčić na konferenciji za novinare.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!