09:36 / 30.09.2018.

Autor: S.L./B.S.LJ./HRT

Zatajenje bubrega - kućna dijaliza pomogla mu da normalno živi i radi

-

-

Foto: - / -

Hrvatska transplantacijska medicina bilježi sjajne rezultate. Istodobno zaostajemo kada je riječ o tzv. kućnoj dijalizi.
Hrvatska transplantacijska medicina bilježi sjajne rezultate. Istodobno zaostajemo kada je riječ o tzv. kućnoj dijalizi, koja daje bolje rezultate i pacijentima omogućuje kvalitetniji život. O tome se, među ostalim, govorilo na petoj Hrvatskoj transplantacijskoj školi na Lopudu.  

Ondje je bio i Antun Matković koji neumorno prevozi turiste. Istodobno zbog zatajenja bubrega već 10 mjeseci obavlja peritonejsku ili kućnu dijalizu. Postupak na principu infuzije svladao je bez problema. Sve radi sam kod kuće, ne mora putovati u dubrovačku bolnicu na hemodijalizu i hvali liječnike. Potpuno normalno, kaže, živi i radi te se pridržava liječničkih uputa.

Peritonejska je dijaliza hit u svijetu. No u Hrvatskoj joj se podvrgava manje od 5% pacijenata. Karmela Altabas, pročelnica Zavoda za nefrologiju i dijalizu KBC-a Sestre milosrdnice, kaže kako uz nju ne samo da je kvaliteta života pacijenata bolja, nego se njome, s obzirom na to da je riječ o metodi kojom se nadomješta bubrežna funkcija, dulje čuva preostala bubrežna funkcija.

Znaju to sudionici pete Hrvatske transplantacijske škole, ugledni domaći i inozemni stručnjaci. Hrvatska je na tom području postigla velik uspjeh. "Većina naših pacijenata u roku od dvije godine dobije bubreg, to je jedno od najkraćih čekanja u zemljama Eurotransplanta, čija je Hrvatska članica", kaže Mirela Bušić, nacionalna koordinatorica za transplantaciju iz Ministarstva zdravstva.

Mladen Knotek, predsjednik Hrvatskog društva za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju, dodaje: "Ne samo po broju transplantacija bubrega po broju stanovnika, nego po ishodu preživljavanja transplantiranih bolesnika i preživljavanju transplantiranih bubrega jedna smo od najboljih zemalja na svijetu."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!