16:54 / 10.03.2021.

Autor: Zoran Kukilo/Regionalni dnevnik/HRT/V.G.

Zatvara se cesta, od Zakučca do Omiša putovat će se brodicom

Brodicom do Omiša

Brodicom do Omiša

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Počele su ploviti brodice koje će koristiti stanovnici omiškoga zaleđa iduća tri mjeseca dok se bude probijao tunel u kanjonu Cetine. Cesta se zatvara tek u subotu pa su brodice danas koristile uglavnom novinarske ekipe.


Na malom pristaništu u Zakučcu građani će se ukrcavati u brodice koje će ih nakon desetak minuta plovidbe dovesti do mosta u Omišu. Iako su željeli pontonski most ili trajekt, besplatan prijevoz brodicama jedino je što su Hrvatske ceste mogle omogućiti stanovnicima zaleđa.

- Svakim danom za vrijeme privremene regulacije od 5 do 23 sata, svakih 15 minuta, naravno i češće ukoliko dođe do same potrebe. Dvije su brodice koje primaju od 12 do 15 putnika, dok će jedna brodica primati oko 70 putnika,  kaže Tamara Pajić, glasnogovornica hrvatskih cesta.

Cesta će biti zatvorena do 1. srpnja.

- Bit će mala kataklizma, pogodit će i djecu i radnike i poslodavce, kaže Miljenko Ljubić iz Zakučca.

Omiški gradonačelnik moli stanovnike zaleđa da budu strpljivi jer bez zatvaranja ceste nema nastavka gradnje obilaznice.

- U subotu počinje konačno zatvaranje pa ćemo znati od ponedjeljka kad svi zaposleni u gospodarskloj zoni budu išli na posao i kad djeca budu išla u školu, srednjošklci u biti. Osnovnoškolci će ići autobusom, s ravnateljicom je dogovoreno da će za početak ići okolnim putem autobusom, rekao je Ivo Tomasović, gradonačelnik Omiša.

Istočni tunel nad kanjonom probijen je već godinama, a zapadni se upravo probija zbog čega se i zatvara cesta.

- U tom intervalu će se probiti tunel sve do kanjona, kao i na drugoj strani vidjet će se rupa u tom trenutku, iza toga će se pristupiti čišćenju litice, kaže Pero Karadjole, glavni nadzorni inženjer IGH.

Omišani nastavak gradnje obilaznice čekaju godinama, nesnosne prometne gužve morat će trpjeti barem još dvije turističke sezone.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!