Zatvorena odmorišta na Slavonici

01.11.2019.

08:33

Autor: Marija Matoš/HRT

default error photo
Na autocesti A5, poznatijoj kao Slavonica, od Osijeka do čvora Sredanci četiri su odmorišta. Nemaju ugostiteljskog objekta, a od studenog do lipnja pola ih je zatvoreno.
Na autocesti A5, poznatijoj kao Slavonica, od Osijeka do čvora Sredanci četiri su odmorišta. Nemaju ugostiteljskog objekta, a od studenog do lipnja pola ih je zatvoreno. I bit će tako sve dok se autocesta ne završi u punom profilu od granice s Mađarskom u Baranji do Svilaja na granici s Bosnom i Hercegovinom.

Od Osijeka do Svilaja proteže se Slavonica. Na toj su dionici četiri odmorišta. Prvo - Beketinci.

- Ovdje smo malo stali, čisto da odmorimo, da se umijemo, odemo na toalet. - I je li uredno? Kako ste zadovoljni? - Interesantno, ali uredno je, rekao je Senad Hodžić iz Republike Srbije.

Uredno je i na odmorištu Strossmayerovac.

- Fino da se djeca malo poigraju i super nam je. Hrvatska je lijepa zemlja, naglašava Sadika Ključić iz Bosne i Hercegovine. 

Bilo bi još bolje kad bi se tu moglo nešto pojesti i popiti, ali ne može jer su vrata ugostiteljskog objekta zaključana, kao i na Ivandvoru. Samo kava za van s benzinske postaje. 

- Nema ništa, to što imaš tih sendviča i to je to. Od pravca Zagreba samo ima Ribarska kuća, ovo drugo  za nas nije pristupačno. Cijene su takve kakve jesu, govori Ivan Jurić iz Republike Srbije.

Usluge još nema ni na Andrijevcima. HAC je nekoliko puta raspisao natječaje, ali, tvrdi, nitko se od zakupaca nije javio.

- Posljedica toga je i što je relativno mali dnevni promet vozila koji iznosi 3.200 vozila, dok za usporedbu na dionici autoceste A3 Bregana-Zagreb-Lipovac pokazuje se promet veći od 63.000 vozila, istaknula je Marijana Križanić Tomec, voditeljica u Odjelu za odmorište.

I bit će tako sve dok se taj dio koridora 5c ne završi.  

Trenutačno se radi na nadvožnjaku Adica u Baranji. No radovi će se usporiti zbog nedavno poništenog natječaja za gradnju 17,5 kilometara dionice od mosta Drava do Belog Manastira. Uz to treba još izgraditi 5 kilometara do susjedne Mađarske.

- Sad je trenutačno u fazi potpisivanja ugovora za projektiranje, iduće godine se očekuje projektiranje te dionice i raspisivanje natječaja i početak radova kraj 2020. i početak '21. i dvije godine od toga puni profil, govori Zdravko Marčinko, glavni inženjer HAC-a.

Posljednjih je godina na Slavonici sve više prometa. U 8 mjeseci ove godine njome je prošlo 9 posto vozila više nego lani, a prihod od cestarine veći je oko 12 posto. Bolji rast ostvaren je jedino na autocesti Zagreb - Sisak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!