11:23 / 21.02.2019.

Autor: Hina/HRT

Zaustavljen kombi koji je dovozio nove porcije poljskog kebaba?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Izjavio je u četvrtak kako nema opasnosti za one koji su ga konzumirali s obzirom na to da je riječ o mesu koje se prethodno mora termički obraditi.
Policija je u četvrtak ujutro na graničnom prijelazu između Hrvatske i Slovenije zaustavila kombi vozilo u kojemu se prevozilo meso te su nakon rutinske provjere vozila pozvali veterinarsku i sanitarnu inspekciju, potvrdili su za Hinu iz Policijske uprave zagrebačke (PUZ).

- Zašto hrvatska inspekcija nije prekontrolirala poljski kebab?
- Tko je pojeo (ne)zaraženi kebab?
- Slovenija povlači 12 tona kebaba iz Poljske; meso isporučeno i Hrvatskoj

Na graničnom prijelazu Harmica policija je jutros oko 7 sati zaustavila kombi vozilo slovenskih registarskih oznaka marke Renault u kojemu je bilo meso, a nakon redovne kontrole djelatnici policije na teren su pozvali veterinarsku i sanitarnu inspekciju. 

U medijima se pojavila informacija kako je vjerojatno da se radi o mesu za kebab iz Poljske te da je granična policija posumnjala u nepravilnosti uvidom u deklaracije na mesu. 

Iz PUZ-a su Hini potvrdili da policija provodi izvide postoje li elementi kaznenoga djela, što će znati nakon što veterinarska i sanitarna inspekcija ispita meso te da će o detaljima događaja izvijestiti javnost.

Kujundžić: Nema opasnosti za zdravlje onih koji su konzumirali zaraženo meso

Sanitarna inspekcija ovih je dana izvijestila kako je zaraženo meso iz Poljske distribuirano u 57 ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj. Ministar zdravstva Milan Kujundžić o tome je u četvrtak kazao da nema opasnosti za građane koji su konzumirali meso, s obzirom da se radi o mesu koje se mora prethodno termički obraditi.

- Ako je netko konzumirao takvo meso, koje se termički obrađuje, nema opasnosti. Ako je pojeo kebab u kojem je bila escherichia coli i salmonela, opasnosti više nema nakon termičke obrade, no to ni u kom slučaju ne znači da ne trebamo bolje kontrolirati proizvode da nam se takve stvari ne događaju, rekao je Kujundžić novinarima uoči sjednice Vlade.

Jutarnji list objavio je odgovor sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva po kojem je kebab iz Slovenije, od zaraženog mesa iz Poljske, u kojemu su pronađene bakterije escherichia coli i salmonela, distriburan u 57 ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, odnosno da se sporni proizvod određeno vrijeme slobodno nalazio na tržištu prije upozorenja preko sustava RASFF.

Sanitarna inspekcija provela je dosad nadzor u 26 ugostiteljskih objekata, među kojima je bilo 17 objekata s distribucijske liste, utvrđeno je kako je slovenski dobavljač obavijestio kupce o povlačenju proizvoda te su ga oni odmah povukli s tržišta. Također, inspekcija je dodatno provela uzorkovanje kebaba drugih serija, pa se čekaju rezultati tih analiza.

Kujundžić je ocijenio kako je Hrvatska u riziku od zaraženog mesa kao i druge zemlje Europske unije, ali ne postoje procjene koliko takvog mesa završi kod nas.
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!