15:57 / 30.05.2019.

Autor: Jasminka Kalčić/E.L.S./HRT

Zaustavljen projekt liječenja bolesnika iz pograničnog područja u Istri

-

-

Foto: - / -

Riječ je o partnerskom pilot-projektu pograničnih područja dviju europskih država, kažu u Istri. Spasonosnom za sve pacijente kojima treba hitna pomoć.
Već odobreni europski projekt za kvalitetniju hitnu medicinsku pomoć stanovnicima pograničnih područja Hrvatske i Slovenije došao je u pitanje. Naime, Ministarstvo zdravstva, unatoč prvotnoj potpori projektu, sada ga je na prijedlog HZZO-a uskratilo financirati. Objašnjenje je ministra zdravstva da bi projekt trebao biti sveobuhvatniji. 
  Prije nepuna dva mjeseca, kao rezultat europskog projekta iz prekogranične suradnje, istarska Hitna dobila je svoj prvi reanimobil, pokretnu ambulantu vrijednu više od milijun kuna. Počeli su i tečajevi edukacije medicinskog osoblja. Sve na teret projekta vrijednog gotovo 7 milijuna kuna. Njegova svrha - pokazati da medicina nema granica, da se pacijentu može spasiti život liječi li se u najbližoj bolnici. U slučaju pogranične Istre - u slovenskoj Izoli. Ministar zdravstva Milan Kujundžić zaustavio je projekt.

- Imamo Uniju koja smatra je da je takav projekt hvalevrijedan i ona ga odobri, a onda s ove strane imamo da projekt nije dobar i da mu se ne da suglasnost - kaže doktorica Jovanka Popović Glavičić, suvoditeljica projekta "Emergency EuroRegion".

Projekt ne odbijamo, objašnjava ministar.

- Samo je HZZO izrazio opservaciju da taj projekt nije dobro postavljen jer prema njemu samo se nekoliko skupina bolesnika i u neko vrijeme liječi, do 14 sati, a HZZO je pokušao dogovoriti da bolnica u Izoli 24 sata daje te usluge - objašnjava.

U Istri su u šoku, Projekt se priprema već godinu i pol, Ministarstvo je prvotno dalo potporu. Od 1. srpnja 50 pacijenata iz pogranične Istre moglo se besplatno liječiti u bolnici u Izoli. Sad u pitanje dolazi i to, ali i već dobiveno vrijedno vozilo koje spašava živote.

- Ako mi ne izvršimo taj dio projekta, naravno da on i sav novac koji dobivate za njega ne možete dobiti i sve dolazi u pitanje - naglašava doktorica Popović Glavičić.

Riječ je o partnerskom pilot-projektu pograničnih područja dviju europskih država, kažu u Istri. Spasonosnom za sve pacijente kojima treba hitna pomoć. Mogli bi je tako dobiti za 10 minuta u Izoli umjesto za više od pola sata u Puli ili Rijeci. Mole ministra da preispita svoju odluku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!