18:10 / 21.01.2020.

Autor: Dajana Šošić/Dnevnik/IMS/HRT

Zauzimaju se strane u HDZ-u uoči unutarstranačkih izbora

-

-

Foto: - / -

U petak bi se trebala održati sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Ubrzo nakon toga znat će se i tko će biti protukandidati Andreju Plenkoviću za mjesto šefa stranke.
Službena procedura pokretanja unutarstranačkih izbora u HDZ-u trebala bi početi u petak, kada bi se, još uvijek neslužbeno, trebala održati sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a. Ubrzo nakon toga znat će se i tko će biti protukandidati Andreju Plenkoviću za mjesto šefa stranke.

Kristalizira se situacija u HDZ-u, procjenjuju izgledi, zauzimaju strane. Na onu premijerovu jučer je stao Oleg Butković, danas i Ivan Anušić, voditelj predsjedničke kampanje Kolinde Grabar-Kitarović. Plenkovića podupire zbog kontinuiteta vlasti, gospodarske politike te odnosa Vlade prema istoku zemlje, ali i postignutog dogovora.

Potpora Plenkoviću, među ostalim, stiže i od predsjednika zadarskog županijskog HDZ-a Kalmete, predsjednika HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije Milinkovića, dubrovačko-neretvanskog župana.

- Andrej Plenković je dobro vodio HDZ i vladu drži čvrsto našu stranku na poziciji desnog centra to je jedino ispravno, kazao je župan Dubrovačko neretvanske županije Nikola Dobrosavić.

A Ivan Penava, koji je već poručio da premijer vodi stranku u pogrešnom smjeru - objavio je da najvjerojatnije cilja na mjesto zamjenika predsjednika stranke. No kakav god ishod bio, ostaje, kaže, u Vukovaru. Smatra da su članovi stranke izloženi pritisku vezano za iskazivanje potpore, a između Kovača, Stiera i njega, kaže, ne postoji nikakav pakt, no traju razgovori. Osvrnuo se i na potporu koju su neki članovi stranke dali Plenkoviću.

- Očito je komunizam nekima u glavama da se dodvoravaju velikom vođi kako bi se stekle bolje početne pozicije. Podršku neću davati nikome mislim da sam bio jasan kada smo govorio da su hdz-u potrebne promjene i tko te promjene iznese taj će dobiti i potporu, rekao je Penava.

Još jedan koji zaziva promjene u stranci je Miro Kovač - jedan od mogućih izazivača aktualnog šefa HDZ-a.

Sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a trebala bi se održati potkraj tjedna. Tada bi trebali biti poznati i detalji vezani za unutarstranačke izbore.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!