07:00 / 10.01.2022.

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik/HRT

Spašeni dječji životi najveća su im nagrada

Svaki je dan drukčiji, nepredvidiv

Svaki je dan drukčiji, nepredvidiv

Foto: Dnevnik / HRT

Zavod za intenzivno liječenje djece splitskog KBC-a obilježava 20 godina rada. U njemu je do sada liječeno oko 6000 malih pacijenata, za koje se svakodnevno brine tim liječnika i medicinskih sestara. Zavod, u koji stižu i novorođena djeca, neka teška samo 500 grama, i adolescenti od 18 godina, pokriva područje od Zadra do Dubrovnika te dio susjedne BiH.


- Kroz ovu intenzivnu je prošla sila emocija, radosti i tuge. Ljudski život, dječji život nema cijene, to je nešto najvrjednije, kaže Sanja Šolić, bacc. med. techn., glavna sestra u Zavodu za intenzivnu pedijatriju s postintenzivnom skrbi.


To im je misija. Svaki je dan drukčiji, nepredvidiv.


- Morate biti empatični, čovjek prije svega, a ne prepustiti se svojim emocijama, kaže Šolić.


- Te prve reakcije liječnika i medicinskih sestara su ključne. Vi u tom momentu radite i odrađujete sve najbolje što možete, znate i umijete. Veliki broj djece i ozdravi i ode kući, to nam daje snagu i energiju za dalje, kaže Ivanka Ercegović, bacc. med. techn., glavna sestra u KBC-u Split.


Prije 20 godina Zavod za intenzivno liječenje djece osnovao je dr. Meštrović.


- Počelo je iz entuzijazma i želje, a zapravo iz potrebe, zbog čega sam bio na edukaciji u Rimu. Ondje sam bio u dvjema bolnicama, a to su Agostino Gemelli i Bambino Gesù, boravio na odjelima za intenzivno liječenje djece i novorođenčadi. Kolege su mi puno pomogle, puno sam naučio. Kad sam došao ovamo, mogao sam raditi, kaže ravnatelj KBC-a Split prof. dr. sc. Julije Meštrović.


Počeli su kao tim od četiri liječnika i 12 medicinskih sestara. Danas su referentni Centar za pedijatrijsku hitnu medicinu.


- U tim trenucima pokušavamo biti liječnici na više frontova, pa da i sa svoje strane, koliko god možemo, damo utjehu roditeljima, kaže prof dr. sc. Joško Markić iz Zavoda.


- Nema veće sreće nego kada nešto dobro napravite i stabilizirate teško bolesno dijete, kaže doc. dr. sc. prim. Branka Polić, pročelnica Zavoda.


- Ovo je odjel koji su financirali građani, radili smo najbolje što možemo, prema najboljim standardima, i uspjeli smo, poručuje Meštrović.


Ne štedeći se, nastavljaju dalje. Spašeni mladi životi - najveća su im nagrada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!